Cum mai poate fi prejudiciat bugetul de stat
Suma menţionată reprezintă valoarea a două automobile care au fost confiscate de poliţie câţiva ani în urmă şi nu au fost vândute până în prezent. Motivul? Inspectoratul Fiscal nu a preluat bunurile din cauza unor acte care, spun angajaţii FISC-ului, trebuiau întocmite de poliţie. Astfel, în timp ce reprezentanţii Departamentului de urmărire penală din cadrul Ministerului Afacerilor Interne şi cei ai IFPT fac schimb de scrisori, prin care demonstrează cine are dreptate, maşinile, sigilate, ruginesc în curtea MAI.
Acest caz a ieşit la iveală în momentul în care încercam să aflăm mai multe detalii despre obiectele confiscate de autorităţile din R. Moldova.
Automobilele buclucaşe
Potrivit şefului Departamentului urmărire penală din cadrul MAI, Gheorghe Malic, Inspectoratul Fiscal refuză să preia două autovehicule care au fost trecute în proprietatea statului cu câţiva ani în urmă.
Este vorba despre automobilul de model Mercedes-300 cu n/î C IG 555, ridicat pe 6 martie 2007 şi automobilul Volkswagen Golf cu n/î ST AG-333, care, prin sentinţa Judecătoriei raionului Ialoveni din 29 noiembrie 2005, a fost supus confiscării şi trecut în proprietatea statului.
Primul automobil a fost folosit la comiterea unei infracţiuni. „Prin ordonanţa procurorului, din 26 octombrie 2009, s-a dispus trecerea automobilului menţionat în posesia statului. Până în prezent, ordonanţa procurorului, care are caracter obligatoriu, nu a fost executată, automobilul rămânând parcat pe teritoriul Ministerului de Interne. Al doilea automobil „aşteaptă” să fie preluat deja de şase ani”, ne-a spus Gheorghe Malic.
Cum sunt confiscate obiectele
Bunurile unei persoane pot fi confiscate sau sechestrate în baza hotărârii instanţei de judecată sau în unele cazuri de către organul vamal. Un proprietar poate fi lipsit de anumite bunuri din mai multe motive: în cazuri de contrabandă, dacă bunul a fost folosit pentru săvârşirea unei infracţiuni şi alte motive.
Obiectele confiscate aflate la evidenţa organului fiscal pot fi păstrate în depozitele unor agenţi economici cu care au fost încheiate contracte de păstrare sau la organul fiscal în cazul în care acesta dispune de spaţii de păstrare. „Contractele de transmitere spre păstrare a bunurilor se încheie cu agenţii economici de cele mai multe ori cu titlu gratuit. În municipiul Chişinău, bunurile confiscate sunt păstrate la combinatul „Liman”, ne-a spus şeful Secţiei metodologia administrării impozitelor şi taxelor locale, Stela Guţu.
După ce au fost preluate de organele competente, bunurile sunt vândute, predate cu titlu gratuit sau distruse. Valoarea produselor şi calitatea lor este stabilită de experţi. Legislaţia în vigoare nu permite comercializarea obiectelor confiscate către persoanele fizice.
Bunurile sau valoarea lor pot fi restituite proprietarului în cazul în care instanţa de judecată dispune acest lucru. „Dacă hotărârea de confiscare este anulată, atunci inspectoratul trebuie să restituie proprietarului banii pe care i-a obţinut din comercializarea bunurilor. Obiectele pot fi restituite doar dacă nu au fost vândute”, ne-a spus Stela Guţu.
Se vinde o grămadă de fier vechi
Revenim la cele două automobile. Potrivit şefului Departamentului de urmărire penală, funcţionarii din cadrul Inspectoratului Fiscal ignoră executarea sentinţei de judecată, precum şi ordonanţa procurorului. Sub diferite pretexte, se eschivează de la primirea bunurilor menţionate.
„Inspectoratul Fiscal de Stat invocă prevederile punctului 12 al Regulamentului cu privire la modul de evidenţă, evaluare şi vânzare a bunurilor confiscate, fără stăpân, sechestrate, uşor alterabile sau cu termen de păstrare limitat, a corpurilor delicte, a bunurilor trecute în posesia statului cu drept de succesiune şi a comorilor, aprobat prin Hotărârea Guvernului R. Moldova nr. 972 din 11.09.2001”, susţine Gheorghe Malic. Potrivit Regulamentului, trimiterea bunurilor confiscate trebuie să fie însoţită de următoarele documente: hotărârea, decizia sau ordonanţa autorităţilor administrative şi judecătoreşti privind predarea bunurilor Inspectoratului Fiscal de Stat; titlul executoriu; procesul-verbal de sechestru al bunurilor; rezultatele expertizei bunurilor predate; contractul de păstrare a bunurilor predate, împreună cu calculele de plată şi procesul-verbal de constatare tehnică.
„Noi nu avem toate aceste documente, pentru că nu au fost întocmite în cadrul urmăririi penale. Nu era nevoie de ele. Acum, după hotărârea instanţei nu are rost să le întocmim”, a spus reprezentantul MAI.
În acelaşi timp, reprezentanţii FISC-ului afirmă că documentele cerute reprezintă o dovadă şi o constatare a statutului bunurilor, a calităţii şi stării acestora, a cheltuielilor ce urmează a fi suportate pentru păstrarea lor. Reprezentanţii IFPS spun că aceste acte trebuie prezentate obligatoriu. În scrisoarea expediată către MAI se menţionează că expertizarea bunurilor urmează a fi întocmită şi prezentată în toate cazurile, iar costurile acesteia sunt acoperite din contul mijloacelor încasate de la vânzarea bunurilor.
„Interpretările Inspectoratului Fiscal creează o situaţie absurdă, care nu poate fi soluţionată, deoarece organul de urmărire penală, procuratura sau instanţa de judecată nu posedă mijloace financiare şi împuterniciri legale pentru a dispune şi achita investigaţiile expertizei de calitate, actul de sechestru şi contractul de păstrare. Cercul vicios trebuie rupt anume de către Inspectoratul Fiscal, care are obligaţia directă de a acumula mijloace la buget şi a evita orice cheltuieli nejustificate, care nu trebuie să rateze niciun venit sau ocazie legală de a completa bugetul”, consideră Gheorghe Malic.
În concluzie, ne întrebăm retoric: până unde poate ajunge această situaţie şi de câte scrisori de explicare va fi nevoie ca, cel puţin, automobilele ruginite să nu mai polueze mediul înconjurător, dacă acumulările la buget sunt ignorate?…
Cele mai neobişnuite obiecte confiscate
Niciun obiect nu este impasibil de a fi confiscat. Inspectoratul Fiscal preia la evidenţă bunuri ca produse alimentare, ţigări, băuturi alcoolice, produse industriale şi chiar bani. „Vreo doi ani în urmă, a fost confiscată o maşină de tocat carne de la un consumator de droguri. El folosea acest obiect pentru a prepara substanţele narcotice pe care le consuma. Evident, acest obiect nu poate fi vândut şi este destinat distrugerii. Printre cele mai neobişnuite obiecte preluate au fost şi dinţi de rinocer. Au fost preluate la evidenţă şi cristale Swarovski, pe care nu le putem vinde nici acum. Este vorba despre 18.720 de bucăţi, în valoare totală de circa 14 mii de lei. Avem şi vreo 26 mii de litri de alcool de clasă lux, pe care, de asemenea, nu-l putem comercializa”, ne-a spus şefa Direcţiei evidenţa bunurilor confiscate din cadrul Inspectoratului fiscal municipal, Olga Borţevici. „În 2009, Inspectoratul municipiului Chişinău a vândut unei bănci din capitală peste un milion de dolari”, a adăugat ea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!