Actualitate

Cum preţul barilului de petrol de 50 de dolari schimbă TOTUL

Ieftinirea petrolului presupune renunţarea la fantezii culinare, cum ar fi îngheţata cu creveţi, arată, cu ironie, Bloomberg.

Un local din oraşul Merida, Venezuela, care şi-a dobândit faima prin cele 900 de arome, a fost nevoit să se închidă în noiembrie din cauza crizei de lapte, provocată de o rată a inflaţiei de 64%, cea mai rapidă devalorizare din lume a unei monede.

Cu astfel de dificultăţi se confruntă o naţiune care se bazează pe extragerea petrolului. În acelaşi timp, state consumatoare, cum ar fi SUA, sunt avantajate. În decembrie, diferenţa dintre numărul de camioane vândute, care ard mai multă gazolină, şi cel al maşinilor a fost cea mai mare din 2005 încoace, potrivit datelor furnizate de Ward’s Automotive Group.

Cel mai mare colaps al preţului la energie, înregistrat după recesiunea globală din 2008, orientează bogăţia şi puterea dinspre statele autocrate bazate pe petrol către consumatorii industrializaţi, care ar putea face lumea un loc mai sigur, potrivit unui raport la Berenberg Bank. Creşterea livrării de gaze de şist în SUA, slăbirea cerererii în Asia şi Europa, precum şi întărirea dolarului împing petrolul  spre cel mai redus nivel din ultimii cinci ani şi jumătate, un preţ al barilului mai mic de 40 de dolari nemaifiind exclus, spune Rob Haworth, un expert al Bank Wealth Management din SUA.

Bloomberg publică şi o estimare făcută de Oxford Economics vizând efectele unui preţ al barilului de petrol de 40 de dolari în comparaţie cu 84 de dolari asupra diferitor state. Astfel, un preţ de 40 de dolari ar avea avea ca efect creşterea cu 1% a PIB-ului României.

Sursa: bloomberg.com

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *