Femeia

Cum să faci o alegere pe care să n-o regreţi

Ascultă-ţi instinctul câteodată. Un studiu a arătat că atunci când facem alegeri de rutină, care nu implică riscuri majore, este OK să fii cât se poate de raţional. Dar atunci când vine vorba de unele mai importante (ce job să alegi), e mai bine să-ţi asculţi instinctele. Asta nu înseamnă că ar trebui să-ţi cumperi o maşină la prima „sclipire”, dar dacă ai cântărit îndelung argumentele pro şi contra şi încă nu te-ai decis, lasă-ţi simţurile să-ţi arate calea cea bună.

Gândeşte-te o noapte, dar nu mai mult. Cercetătorii spun că deliberarea inconştientă (cu ochii închişi) te poate ajuta să analizezi opţiunile pe care le ai şi să ajungi la o concluzie. Aşadar, aplică proverbul „Noaptea e un sfetnic bun” cu încredere.

În primul rând, relaxează-te. Potrivit studiilor, anxietatea îţi face deciziile mai dificil de luat sau te poate împinge către concluzii greşite. Dacă relaţia ta trece printr-o perioadă mai grea şi chiar atunci eşti în căutarea unui apartament de cumpărat, rezolvă rapid conflictul ca să poţi gândi limpede. Şi pentru că stresul are un efect rezidual, aşteaptă câteva zile după ce te-ai împăcat cu el, ca să-ţi recapeţi siguranţa de sine.
Vorbeşte cu anumite persoane. E foarte bine să discuţi pe îndelete cu câteva persoane foarte apropiate despre decizia pe care vrei să o iei, fie că sunt prieteni, mama ta sau oricine îţi inspiră încredere de obicei. Discutând despre opţiunile tale, îţi „procesezi” mai bine deciziile, iar ceilalţi te vor ajuta să vezi lucrurile din altă perspectivă. Totuşi, ţineţi dilemele departe de colegii de serviciu, barman sau manichiuristă. Dacă soliciţi păreri de la oameni care nu te cunosc prea bine, te vei trezi cu şi mai multă confuzie, dar şi sfaturi proaste.

Cântăreşte consecinţele pe termen lung. Unele hotărâri sunt bune pe termen scurt, dar în timp se pot dovedi a fi dezastruoase. Pe scurt: desfăşoară şi cântăreşte fiecare scenariu în minte şi vezi care ar fi consecinţele (asupra ta, mamei tale, prietenului, contului din bancă etc.) înainte de a face un pas strâmb.

Elimină orice presiune. Când eşti nevoită să iei o hotărâre, este foarte uşor să te laşi influenţată de părerea cuiva care are interese ascunse – o vânzătoare care vrea să te facă să cumperi nişte pantofi pe care nu ţi-i permiţi sau părinţii care vor să te convingă să mergi la o anumită facultate. Îndepărtează-te de toţi cei care pun presiune asupra ta şi gândeşte-te bine ce vrei tu pentru tine.

Silvia Ursu

Timpul Suplimentul Femeia

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *