PoliticăROMÂNIA

 Cum se mai fură banul public de către PSD și PNL: achiziții publice de până la un milion de euro, fără licitație

Un număr de 137 de parlamentari de la PSD, PNL şi UDMR au depus un proiect de lege care amendează actuala legislaţie pentru achiziţii publice şi ridică semnificativ pragurile pentru achiziţiile fără licitaţie. Parlamentarii majorităţii guvernamentale susţin că e nevoie de achiziţii simplificate pentru a atrage mai rapid fondurile din PNRR, potrivit expunerii de motive.

Proiectul de lege aduce următoarea schimbare majoră la Articolul 7 din Legea 98 / 2016 privind achiziţiile publice, care prevede pragurile pentru achiziţii directe fără licitaţie:

– achiziţia directă de bunuri şi servicii se poate face dacă valoarea estimată a achiziţiei, fără TVA, este mai mică de este mai mică de 500.000 de lei (faţă de 135.060 lei în actuala lege),Articole relaționate

– achiziţia directă de lucrări se poate face dacă valoarea estimată a achiziţiei, fără TVA, este mai mică de este mai mică de 5.000.000 de lei (faţă de 450.200 lei în actuala lege)

Proiectul mai prevede că autorităţile contractante sunt obligate să ”consulte” minimum trei operatori pentru achiziţiile directe de peste 130.000 de lei la bunuri şi 500.000 de lei la lucrări. Dacă în urma consultării autoritatea respectivă (primărie, minister etc.) primeşte doar o ofertă valabilă, achiziţia poate fi realizată.

O altă prevedere cu impact semnificativ este scoaterea Curţii de Conturi din procesul de constatare a contravenţiilor şi aplicarea de sancţiuni.

Modificările propuse de cei 137 de parlamentari vin pe fondul unor alocări de bugete fără precedent în istoria recentă pentru achiziţii publice, atât din bugetul de stat (prin PNDL şi programul Anghel Saligny), cât şi din fonduri europene şi PNRR. De asemenea, inflaţia galopantă a crescut semnificativ preţurilor multor bunuri, servicii şi lucrări, mai cu seamă în construcţii.

În expunerea de motive, la iniţiatori e trecut numele deputatului PSD Laura Vicol,  preşedintele Comisiei juridice din Camera Deputaţilor.


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *