Femeia

Cum spălăm şi să păstrăm vesela

Petele încăpăţânate

Nu există nicio soluţie mai bună împotriva petelor pe veselă decât obişnuitul bicarbonat de sodiu. Pentru a reuşi să scăpaţi mai uşor de pete, faceţi o pastă amestecând într-o farfurioară nişte apă cu bicarbonat de sodiu. Cu ajutorul acestei soluţii veţi scoate cu succes urmele de cafea sau ceai de pe suprafaţa ceştilor, urmele negre de pe farfurii lăsate de furculiţe şi cuţite, mirosurile neplăcute din recipientele din plastic. Ce ţine de recipiente, trebuie să le înmuiaţi într-o soluţie obţinută din patru linguri de bicarbonat şi un litru de apă caldă.

Picăturile de pe sticlă

În primul rând, aveţi grijă să păstraţi paharele astfel încât între ele să fie fâşii de carton subţire, pentru a evita apariţia zgârieturilor, petelor sau dungilor nedorite. Dacă aveţi maşină de spălat vase, alegeţi pentru pahare cel mai delicat regim. De asemenea, folosiţi produse pentru clătire. Anume ele previn apariţia picăturilor inestetice pe suprafaţa sticlei.

În cazul în care spălaţi paharele manual, lăsaţi-le să se usuce în voie, nu le ştergeţi cu prosopul.
Depunerile de calcar pot fi uşor îndepărtate cu ajutorul oţetului. Încălziţi oţet într-o cană în cuptorul cu microunde pentru două minute, apoi înmuiaţi paharele pe rând în soluţia respectivă pentru trei minute. Apoi clătiţi cu apă călduţă şi ştergeţi paharele cu un prosop cu suprafaţa neregulată.

Modul de păstrare

Aşezaţi paharele pe picioruşe. Dacă vor fi păstrate invers, atunci coroana fragilă a paharelor va fi supusă unei greutăţi suplimentare şi, de asemenea, poate apărea un miros neplăcut de umezeală.

Ceştile aşezate în piramidă – este o construcţie destul de instabilă. Păstrând ceştile astfel, creşte riscul ca ele să se strice mai repede. Mai bine să le agăţaţi de nişte cârlige, să le puneţi pe suporturi speciale, sau să le aranjaţi frumos pe o poliţă.

De mare ajutor pentru gospodine sunt husele în care se păstrează farfuriile. Acestea le protejează de praf şi vă vor scăpa de nevoia spălării vaselor înainte de vreun eveniment.

Vesela poate fi reparată? Da, vesela poate fi reparată. Dacă aveţi nişte obiecte dragi inimii, atunci apelaţi la serviciile atelierelor de restaurare.

Ce fac specialiştii în restaurare?

Restauratorii se ocupă cu refacerea obiectelor din sticlă, care au fost deteriorate, sau creează din nou fragmente pierdute de pe vaze, sculpturi, ceşti sau sticlă decorativă. Metodele de lucru sunt foarte diverse: prelucrare la cald şi la rece, tăierea, şlefuirea, lustruirea etc. De exemplu, e foarte simplu de restaurat marginea unui pahar sau a unei farfurii de sticlă. Acest lucru se face prin tăierea întregii margini din partea de sus. Paharul va fi ceva mai scurt ca celelalte piese din set, însă pe masa de sărbătoare acest detaliu nu se observă. Preţul acestor servicii depinde în mare parte de complexitatea lucrărilor. Timpul unei restauraţii poate varia de la o săptămână la o lună.

Fiecare om petrece în medie 1095 de ore pe an spălând vesela. Pentru ca să economisiţi timpul şi energia dvs., ţineţi cont de sfaturile de mai sus. Fiecare minut contează, aşa că petreceţi timpul împreună cu familia sau bucurându-vă de alte activităţi plăcute.

Sursa: Timpul Suplimentul Femeia 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *