Sănătate

Cum tratezi corect herpesul

Dintre cele 8 tipuri cunoscute de herpes, cele mai comune sunt: herpes simplex tipul 1 (HSV-1) și herpes simplex tipul 2 (HSV-2). Tipul 1 este asociat, de obicei, cu infecții la nivelul buzelor și se manifestă prin furnicături în jurul gurii și apariția unor coșuri mici și roșii, care se transformă ulterior în bășici. Virusul tipul 2 afectează zona genitală, ducând la apariția unor vezicule, care produc în timp un disconfort din ce în ce mai mare.

De ce apare și cum se manifestă
Stresul, oboseala, sistemul imunitar scăzut, alergiile alimentare, sarcina și variațiile hormonale se numără printre cele mai comune cauze care declanșează virusul herpetic. Infecția de tipul 1, care apare de obicei în copilărie, nu imunizează organismul împotriva celei dată de tipul 1. În general, erupția de la nivelul buzelor durează în jur de o săptămână, după care bășicile se usucă, adesea fără tratament, și se transformă într-o crustă, care se desprinde fără să lase cicatrice.

Pe de altă parte, o persoană infectată cu virusul de tip 2 poate să nu aibă niciun simptom, dar posibilitatea de transmitere a virusului prin contact sexual este destul de mare. Uneori, apar semnale care transmit existența acestuia – febră, dureri de cap, usturime la urinat, arsuri și înțepături la nivel local. Veziculele genitale se cicatrizează mai greu și, de multe ori, rămâne în locul lor o leziune, adesea dureroasă, fapt pentru care poate fi nevoie de un tratament special, îndelungat. 

Ce e de făcut
În cazul herpesului bucal se poate face un tratament local cu un unguent ce conține substanțe antivirale (spre exemplu, aciclovir), care, deși nu omoară virusul, grăbește vindecarea erupției. Pentru tulpinile reziste la aciclovir se pot folosi medicamente pe bază de famciclovir sau valaciclovir.

Astfel de substanțe se folosesc și în cazul virusului simplex 2, împreună cu suplimente pe bază de plante, fiindcă măresc capacitatea organismului de a lupta împotriva infecției. Aceste tratamente nu pot preveni recidivele, dar pot grăbi vindecarea leziunilor, de aceea dr. Cristina Dumitrescu, de la Rețeaua privată de sănătate Regina Maria, recomandă folosirea lor de la primele simptome ale bolii (senzație de usturime, furnicături, arsuri), cel mai adesea în primele 12-24 de ore.

Sfatul specialistului
Odată contractată infecția, virusul Herpes simplex persistă în organism pentru tot restul vieții în stare latentă la nivelul ganglionilor nervoși senzitivi și se poate reactiva ori de câte ori imunitatea este mai scăzută. Însă, există o serie de lucruri pe care le poți face pentru a împiedica recidiva herpetică, pentru a grăbi vindecarea leziunilor și chiar pentru a preveni manifestarea virusului. În primul rând, este important să-ți menții imunitatea crescută. Dacă virusul se declanșează, nu stoarce și nu traumatiza herpesul, fiindcă se pot forma cicatrici, iar zona poate fi expusă altor tipuri de suprainfecții. În plus, în cazul în care te confrunți cu herpesul bucal, schimbă des periuța de dinți, fiindcă aceasta poate intra în contact cu leziunile herpetice, devenind o sursă de reinfectare.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *