CSI / Rusia

Cum vede Putin viitorul războiului din Ucraina. Președintele rus: „Nu vom renunța niciodată la patria mamă”

În Piaţa Roşie din Moscova are loc marea paradă care sărbătoreşte Ziua Victoriei din al Doilea Război Mondial. Deocamdată, armata rusă continuă bombardamentele fără nicio cruţare pentru populaţia civilă. Aproximativ 60 de oameni au murit într-un sat din regiunea Lugansk, după ce o bombă a lovit în plin şcoala în care se adăposteau. 

Parada din Ziua Victoriei este, pentru Putin, ocazia de a arăta lumii întregi forţa militară a Rusiei, pusă la îndoială de insuccesele din Ucraina. 11.000 de soldaţi şi peste 130 de tancuri şi vehicule blindate vor defila în Piaţa Roşie, care va fi survolată de 77 de avioane şi elicoptere. Nu vor lipsi rachetele balistice intercontinentale TOPOL şi cele cu rază mai scurtă de acţiune ISKANDER, care pot purta, şi ele, încărcături nucleare. Iar pe cer vor evolua bombardierele strategice TU-160 şi, pentru prima dată din 2010, ”avionul apocalipsei” IL-80, post de comandă zburător în cazul unui război nuclear, scrie Observatornews.ro.

Vladimir Putin: „Victoria va fi a noastră”

„Astăzi, soldaţii noştri, la fel ca străbunii lor, luptă umăr la umăr pentru eliberarea patriei de gunoaiele naziste, încrezători că, la fel ca în 1945, victoria va fi a noastră”, afirmă Putin într-un mesaj către republicile autoproclamate din Donbas.

Mesaje asemănătoare au fost trimise liderilor din ţările care au făcut parte din Uniunea Sovietică, cu excepţia Ucrainei şi a Georgiei. În cazul lor, mesajele au fost adresate doar “popoarelor” din cele două ţări.

„În doi ani de ocupaţie, naziştii au ucis, aici, 10.000 de civili. În numai două luni de ocupaţie, Rusia a ucis 20.000. Armata noastră şi întregul nostru popor sunt urmaşii celor care au învins nazismul. Aşa că vor învinge din nou” a declarat Volodimir Zelenski, liderul de la Kiev.

Udapte/ – Ziua Victoriei este sacră pentru fiecare dintre noi. Ne vom aminti întotdeauna de aceste lucruri. Luptăm pentru copiii noștri, pentru poporul nostru.

– Lupți pentru oamenii noștri din Donbas, pentru securitatea patriei noastre. Ziua victoriei este aproape de fiecare dintre inimile noastre. Nu există familie în Rusia care să nu fi fost pârjolită de marele război patriotic.

Suntem mândri de noile generații. Suntem vigilenți și facem tot ce putem pentru a evita pierderile.

– SUA, în special după căderea URSS, a început să vorbească despre supremația sa. Rusia are un caracter diferit, nii nu vom renunța niciodată la patria mamă. În Occident, ei au început să renunțe la aceste tradiții și valori.

– Nimeni nu va uita lecțiile celui de-Al Doilea Război Mondial, astfel încât să nu fie loc în lume pentru naziști.

– La Kiev, ei spuneau că ar putea obține arme nucleare, iar NATO a început să exploreze ținuturile din apropierea noastră. Asta a devenit o amenințare evidentă pentru țara și granițele noastre. Totul ne spunea că este nevoie să luptăm.

Parada de Ziua Victoriei are loc în Piața Roșie din Moscova. Pe muzica de fanfară, soldați în uniformă completă poartă steaguri rusești și sovietice prin fața președintelui Vladimir Putin și a altor demnitari.

Guvernatorul regiunii Lugansk a afirmat că aproximativ 90 de persoane se adăposteau la şcoala din Bilohorivka sâmbătă, când a fost bombardată.

Anul acesta, peste cele nouă domuri ale Catedralei Sfântului Vasile vor zbura avioane supersonice de vănătoare, bombardiere strategice, precum şi avionul de tip Iliuşin Il-80, supranumit „Ziua Apocalipsei”, care are rolul de a servi ca post strategic de comandă şi refugiu al unor oficiali de rang înalt, în cazul unui război nuclear.

Putin a comparat în repetate rânduri războiul din Ucraina – pe care el îl prezintă drept o luptă împotriva naţionaliştilor „nazişti” ucraineni – cu provocarea pe care a întâlnit-o Uniunea Sovietică atunci când Adolf Hitler a invadat în 1941.

Sursa: Observatornews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *