Actualitate

(CUM VORBIM? CUM SCRIEM?) Dependenţa de „în dependenţă”

Sursele din internet, dar şi mulţi vorbitori în discursurile pe care le pronunţă, ne pun la dispoziţie numeroase exemple de tipul: „Mărimile sporurilor se stabilesc în dependenţă de contribuţia angajatului”; „În dependenţă de solicitarea clientului Băncii, transferul de credit are loc…”; „Dormitorul trebuie mobilat în dependenţă de necesităţi, vârstă”; „Nivelul sărăciei în dependenţă de numărul copiilor”; „Cât de stilată ești în dependență de ziua și luna în care te-ai născut?”; „Machiaje în dependenţă de forma feţei şi a ochilor” şi multe, multe altele.

În toate aceste cazuri avem de-a face cu o calchiere după modelul rusesc „в зависимости от”, al cărui echivalent în română este în funcţie de: в зависимости от обстоятельств – în funcţie de împrejurări / după împrejurări; в зависимости от количества детей – în funcţie de numărul de copii; в зависимости от формы лица – în funcţie de forma feţei ş.a.m.d.

În aceleaşi contexte poate fi utilizat şi verbul A DEPINDE, care are semnificaţiile: 1. (Despre lucruri, fapte, atitudini) A fi legat de…, a fi în funcţie de… a atârna de… 2. (Despre persoane, instituţii, ţinuturi etc.) A fi sub autoritatea sau sub conducerea cuiva, a fi subordonat cuiva. Prin urmare, pentru a evita substantivul „dependenţă”, care în enunţurile de mai sus nu este tocmai potrivit, unele fraze pot fi reformulate, de exemplu: Nivelul sărăciei depinde de numărul copiilor; Mobilarea dormitorului depinde de necesităţi, vârstă etc.

Mai trebuie precizat că substantivul dependenţă (care înseamnă stare de subordonare, de supunere) poate fi uşor confundat cu paronimul său dependinţă, cuvânt ce are o cu totul altă semnificaţie. Dependinţa este o încăpere accesorie a unei case de locuit (bucătărie, baie, cămară etc.), substantivul folosindu-se şi la plural, de exemplu, „locuinţa are mai multe dependinţe; dependinţele casei erau în stare bună”.

Deci, ca să nu zicem că „preţul casei este în dependenţă de dependinţe”, va trebui să apelăm totuşi la locuţiunea recomandabilă şi să spunem că „preţul casei se stabileşte în funcţie de dependinţe”.

Irina Condrea, 
conf. univ., 
doctor în filologie, USM

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *