Cultură

Cum vorbim, cum scriem: Nu cópii, ci copiez şi nici nu înmân, ci înmânez

Pentru a evita asemenea gafe, este de reţinut că există verbe la care se greşeşte, pentru că se fac nişte false analogii cu formele mai obişnuite, mai familiare. De exemplu, verbele care la infinitiv se termină în -a (a lucra, a urma, a dansa, a cânta, a lăuda, a aduna) se conjugă şi cu şi fără –ez (lucrez, urmez, dansez, dar cânt, laud, adun). Iar verbul a înmâna, de la care am pornit, face parte exact din categoria celor care se conjugă cu –ez (eu înmânez, tu înmânezi ş.a.m.d. şi nu „eu înmân, tu înmâni”). Tot cu -ez se conjugă verbele a decerna:decernez, decernezi (nu „decern, decerni”) şi a copia: copiez, copiezi, copiază, copiem, copiaţi, copiază (nu „eu copii”, „ei copie” şi nici „copiează”).
Printre „capcanele” ortografice ale verbelor de conjugarea I sunt şi cazurile când înaintea sufixului -ez se păstrează vocala e din rădăcină, astfel că în cuvânt apar doi de „e”: atenţie la verbul a crea, care are la prezent formele creez, creezi, creează, creăm, creaţi, creează, iar gerunziul este creând; la fel se conjugă verbul a agreaagreez, agreezi, agreează, agreăm, agreaţi, agreează. Regula este simplă: formele de prezent constau din rădăcina cre- + terminaţiile -ez, -ezi, -ează, -ăm, -aţi, -ează, exact aşa acestea se adaugă la rădăcina lucr– constituind formele lucrez, lucrăm şi celelalte, la care practic nu se greşeşte, astfel că formele verbului a lucra pot fi folosite ca repere pentru a verifica ortografia lui a crea sau a agrea.
Pe de altă parte, conform DOOM-ului, se conjugă fără -ez verbul a ignora, deci: ignor, ignori, el ignoră, ei ignoră etc. (nu „ignorez”, „ignorează”). Şi să nu uităm de verbul a continua: la prezent pers. I avem forma eu continui, şi nu „continuu”, cum se scria anterior. Chiar dacă aceasta coincide cu cea de persoana a II-a – tu continui, ea măcar se pronunţă mai uşor, căci cei doi de „u” la sfârşit de cuvânt nu prea sunau bine în română.
Deci să scriem corect: eu continui să nu-i agreez pe cei ce copiază la examene.

Irina Condrea,
doctor habilitat, 
conferenţiar universitar la USM

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *