Actualitate

Curtea Constituțională din R. Moldova a decis că limba oficială în R. Moldova este – ROMÂNA! / Primul pas spre UNIRE s-a făcut 10 ani în urmă, pe 5 decembrie 2013

Limba de stat a Republicii Moldova este limba română. O decizie în acest sens a fost exprimată în data de 5 decembrie 2013 de preşedintele Curţii Contituţionale, Alexandru Tănase. 

Decizia Curții a fost că Textul Declaraţiei de Independenţă prevalează în raport cu textul Constituţiei.

La 5 decembrie 2013, Curtea Constituţională a pronunţat hotărârea privind interpretarea articolului 13 alin. (1) din Constituţie în coraport cu Preambul Constituţiei şi Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova (sesizările nr. 8b/2013 şi 41b/2013).

Circumstanţele cauzei

La originea cauzei se află sesizările depuse la 26 martie 2013 şi, respectiv, 17 septembrie 2013, completate ulterior, de deputaţii Ana Guţu, Mihai Ghimpu, Valeriu Munteanu, Corina Fusu, Boris Vieru şi Gheorghe Brega privind interpretarea dispoziţiilor 13 alin. (1) din Constituţie în coraport cu Preambul Constituţiei şi Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova.

Autorii sesizării au pretins, în special, ca prin interpretare să confere Declaraţiei de Independenţă a Republicii Moldova, adoptată la 27 august 1991, statut de normă constituţională, confirmând astfel că limba oficială a Republicii Moldova este limba română, şi nu „limba moldovenească în baza grafiei latine”, precum este formulat în articolul 13 din Constituţia Republicii Moldova.

În opinia scrisă a Preşedintelui Republicii Moldova se menţionează că denumirea ştiinţifică a limbii de stat în Republica Moldova este un lucru cert, aceasta continuând să fie o problemă de ordin politic.

În viziunea Preşedintelui Republicii Moldova, naţiunea română este organizată în două state româneşti: România şi Republica Moldova.

În cazul Republicii Moldova, sunt culese roadele unei ideologii perfide, diseminate pe parcursul a zeci de ani, care se bazează pe conceptul „existenţei a două naţiuni, a două limbi, a două istorii diferite”.

Preşedintele Republicii Moldova consideră că problema denumirii limbii oficiale a statului, determinată de problema identităţii lingvistice a naţiunii titulare, a generat o profundă scindare în cadrul populaţiei Republicii Moldova.

Republica Moldova trebuie să-şi rezolve neîntârziat problemele lingvistice, denumirea oficială a limbii de stat urmând să fie determinată doar prin prisma adevărului ştiinţific, fără imixtiunea politicului.

Potrivit Academiei de Ştiinţe a Moldovei, limba de stat (oficială) a Republicii Moldova este limba română, iar sintagma „limba moldovenească, funcţionând pe baza grafiei latine” din articolul 13 alin. (1) din Constituţie poate fi echivalată semantic cu limba română.

În acelaşi timp, Academia menţionează necesitatea funcţionării limbii de stat a Republicii Moldova pe baza normelor ortografice ale limbii române.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

  1. Realitatea din teren contrazice curtea constitutionala. In realitate, limba cea mai folosita in republica Molvodka este.. rusa. Toti moldovanii o vorbesc peste tot- veselie mare! Un popor de natangi care iubesc da fie abuzati sexual de rusi si apoi trimisi in Siberia la inviorare .lol

  2. Geo nu ride ! Ride ruptul de cirpit , pentru ca el e mai potrigit ! Ce a facut Romania timp de 32 de ani pentru reintregirea teritoriilor perdute , inclusiv rep. Moldova fantoma ! Germanii din Vest cind au avut unda verde au actionat promt fara indoieli pentru reintregirea Germaniei intregi !

    1. Andres, observatia dumitale este extrem de justa; Geo, arata intr- o directie ….. care nu duce nicaieri.
      Romania nu a mers cu canale TV in RM ca sa combata razboiul cultural ruses pe teritoriul transprutean. Familiile de romani nu au primit copii basarabeni in vacante , astfel incat micii basarbeni sa cunoasca mai bine radacinile stramosilor lor, sa inteleaga mai bine limba stramosasca. Politicienii romani nu s-au ocupat ca sa faca aceasta propaganda de ospitalitate. Atatea altele, se puteau face prin intitiativa clasei politice. Aceasta din urma nu s-a gandit decat la prosperittea familiilor lor.
      Nici acum nu e tarziu sa se mai puna umarul intr-un fel.

      1. Pai ” Romania nu a mers cu canale TV in RM ca sa combata razboiul cultural rusesc pe teritoriul transprutean” din cauza faptului ca maldavanii pravoslavnici n-au vrut acest lucru.
        Incercati sa organizati un referendum ca vreti unirea cu Romania si o sa vedeti rezultatul !
        Pun pariu ca 80% vor dori in continuare statalismul stalinist maldavan !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *