Moldova

Curtea Constituțională examinează legea ce vizează ridicărea imunităţii judecătorilor în cazuri de corupţie

De la intrarea în vigoare a modificărilor legislative nu mai este necesar acordul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) la pornirea urmăririi penale în privinţa magistraţilor pentru acte de corupţie. De asemenea, nu este nevoie de acordul CSM pentru reţinerea, aducerea silit, arestarea sau percheziţionarea judecătorilor în legătură cu aceleaşi infracţiune.

Plenul Curţii Supreme de Justiţie consideră că modificările operate contravin prevederilor constituţionale. Potrivit Constituţiei, în Republica Moldova puterea legislativă, executivă şi judecătorească sunt separate şi colaborează în exercitarea prerogativelor ce le revin. De asemenea, potrivit Constituţiei, judecătorii instanţelor judecătoreşti sunt independenţi, imparţiali şi inamovibili. Plenul CSJ susţine că schimbarea procedurii de ridicare a inviolabilităţii judecătorului reprezintă o ingerinţă inadmisibilă în garanţiile procesuale acordate magistraţilor în scopul asigurării independenţei şi imparţialităţii lor la executarea actului de justiţie.

CSJ susţine că trebuie să se revină la anterioarele prevederi legale, potrivit cărora urmărirea penală împotriva judecătorului poate fi pornită doar de către procurorul general, cu acordul Consiliului Superior al Magistraturii.
 
IPN

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *