Politică

Dan Perciun: În R. Moldova nu există consens cu privire la aderare la NATO din cauza… Rusiei. Așa e?

„În Republica Moldova nu există un consens în societate cu privire la acest subiect. Acest consens nu există inclusiv din cauza influențelor Federației Ruse care a făcut tot posibilul pe parcursul anilor să discrediteze această idee și să se asigure că majoritatea populației Republicii Moldova astăzi nu susține aderarea la NATO. Avem o armată care a fost subfinanțată istoric. Încercăm să investim mai mult în armată. Am majorat bugetul cu 50% în acest an și manifestăm toată deschiderea față de partenerii externi care vor să contribuie la modernizarea Armatei Naționale. Ceea ce facem noi acum este să creștem capacitățile Armatei Naționale, între timp trebuie să existe o discuție publică cu societatea, pentru a discuta plusurile, minusurile, riscurile, și atunci când va exista o majoritate care să susțină o asemenea idee și o schimbare în Constituție, atunci realist putem discuta despre o asemenea perspectivă. Până atunci avem statutul de neutralitate”, a spus deputatul PAS, Dan Perciun.

Dacă Rusia face tot posibilul ca R. Moldova să adere la NATO, ce face PAS ca să existe o majoritate care să-și dorească acest lucru? De ce nu face nimic? Sau pentru Perciun e mai important să nu supere alegătorii și să mai prindă un mandat de deputat, unde să se lamenteze încă 4 ani că rușii decid ce gândesc moldovenii despre NATO?

Devine tot mai clar că astfel de mesaje sunt promovate de politicienii populiști care își concentrează acțiunile și discursul politic strict pe obiective electorale, în loc să promoveze idei și politici care ar fi benefice pe termen lung, dar care ar putea fi impopulare sau neplăcute.

Ei exploatează temerile și anxietățile populației pentru a-și câștiga sprijinul și pentru a-și menține puterea, oferind soluții simple și atrăgătoare pentru probleme complexe și dificile.

Indirect, deputatul PAS spune că Rusia decide dacă R. Moldova să adere la NATO sau nu…? Iar PAS, nu vrea să-și supere alegătorii cu probleme neimportante precum NATO… „Avem statatul de neutralitate”, spune deputatul PAS. Cine îl are, nu este clar. Probabil ei, politicienii populiști…

Mai degrabă lucrurile stau exact invers. În R. Moldova nu există consens în legătură cu NATO, pentru că populiștii din PAS nu vor să riște să-și erodeze capitalul electoral.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

1 comentariu

  1. Cred ca Dan ar trebui sa puna mina pe un AK si sa plece la antrenament in Donbas. Ar creste forta de lupta a Moldovei de la 6000 militari activi la 6001 (daca mai revine in tara).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *