Dăruieşte un zâmbet copiilor orfani
În ajunul Zilei Internaţionale a Copilului, tinerii din grupul de iniţiativă au revenit la şcoala auxiliară din Grinăuţi cu daruri pentru micuţi, adunate din donaţiile oamenilor cu suflet mare. Pentru redacţia TIMPUL, experienţa de Crăciun – ziua în care am mers pentru prima dată acolo – a fost una inedită, deci nu am rămas indiferenţi nici de această dată. Am decis să revenim la Grinăuţi-Moldova, raionul Ocniţa, pentru a le dărui câte un zâmbet copiilor de aici prin donarea unui sac cu jucării, „complice” fiindu-ne firma de jucării „Alisa”.
Vise… desenate pe asfalt
Deoarece sosirea noastră fusese anunţată din timp, copiii deja ne aşteptau adunaţi în grupuri mici, cu priviri curioase, dar şi timide, totodată, nerăbdători să afle cu ce venim de această dată. Aşteptarea lor a fost răsplătită din plin, şi asta pentru că mai mulţi voluntari le-au adus jucării, dulciuri şi medicamente. Dar pentru că acestor copii le lipsesc nu numai bunurile materiale, ci şi dragostea, şi atenţia, voluntarii s-au deghizat în personaje de poveste şi i-au convins să se implice în diferite jocuri, cu promisiunea că cei mai buni vor primi o „răsplată” dulce. Jocurile au fost simple şi fiecare copil s-a descurcat cu brio. Unul din jocuri implica desenul pe asfalt, iar cel mai bun desen urma să fie premiat. Sufletul copilului, se ştie, este pur şi deschis pentru acei care doresc cu adevărat să-l descopere. Desenele lor reflectau visele şi speranţele cu care ei se trezesc dimineaţa sau adorm seara: fetele au desenat flori, case în culori vesele, iar băieţii, puţin mai practici, au împodobit asfaltul cu ditamai maşini şi tractoare.
Concursul „cel mai original desen pe asfalt”
Poţi construi orice, dacă doreşti cu adevărat
Deşi au pornit de la zero, membrii ELA spun că important este să doreşti foarte mult să faci ceva şi atunci îţi vei realiza ideea chiar şi cu mijloace minime. „Acum o jumătate de an, cu investiţii zero a pornit şi proiectul „Dăruieşte un zâmbet”, ne spune Peter Vlad Ianuşevici, trainer în comunicare. Proiectul respectiv a fost iniţiat cu susţinerea Academiei de comunicare „Nicolae Dumitrescu” şi a fost lansat în memoria unor oameni care şi-au dorit să schimbe lumea în bine”. Tinerii, care făceau cursuri de liderism, susţinute de Ianuşevici, au decis să nu se oprească la cursurile propriu-zise, ci să iasă din rutina zilnică, să realizeze fapte care să aducă bucurie pe feţele celor trişti. Astfel, banii strânşi pentru cursuri, aproape 7000 de lei, au fost folosiţi pentru a cumpăra bunuri destinate copiilor de la orfelinatul din Grinăuţi. Proiectul a luat amploare datorită mai multor organizaţii şi companii care au decis să fie mai aproape de aceşti copii şi să-i susţină. „Nu am vrut să fie o acţiune care să se piardă după prima faptă. Am dorit ceva mai mult şi am reuşit graţie donaţiilor făcute de studenţi, de companiile AEGIS şi BECOR, care au oferit cadouri în valoare de 1.700 euro. Alte organizaţii şi companii care s-au implicat sunt Misiunea fără Frontiere, fundaţia „Pro Umanitatea”, dar şi echipa ziarului TIMPUL. Adică atunci când doreşti, reuşeşti, chiar dacă iniţial nu ai nimic. Nu trebuie să lăsăm totul pe seama lui Dumnezeu sau a guvernanţilor, aceştia din urmă vin şi pleacă… Fiecare dintre noi poate schimba lumea în bine”, a mai adăugat Peter Vlad Ianuşevici.
Voluntarii le-au adus copiilor în dar îngheţată
Copiii sunt antrenaţi să se descurce pe cont propriu
La şcoala auxiliară-internat din Grinăuţi-Moldova trăiesc şi învaţă 90 de copii. Majoritatea dintre ei nu şi-au văzut părinţii de mult timp, alţii au rămas doar cu bunicii care au decis să-i dea de acasă, fiindcă nu sunt în stare să-i întreţină.
Veronica are 16 ani. Era mică de tot când a venit aici. Uneori vine s-o viziteze doar bunica. Tot la această şcoală e şi sora ei, Ana, care-i de aceeaşi vârstă. Fetele povestesc că le place mult să coase – o îndeletnicire pe care o învaţă în una dintre cele două clase de pregătire profesională. Totodată, ele preferă desenul şi muzica. Potrivit lui Veaceslav Demciuc, directorul instituţiei, copiii de aici sunt antrenaţi ca, atunci când va trebui să pornească în lume, să se descurce mai mult pe cont propriu. În cadrul celor două clase de pregătire profesională băieţii învaţă prelucrarea lemnului, olăritul, agricultura, zootehnia, iar fetele însuşesc cusutul, brodatul sau meseria de frizer.
Baloanele au fost pe placul copiilor
Irina Lencauţan, coordonatoare de proiect „Dăruieşte un zâmbet”, spune că grupul de iniţiativă şi-a propus să realizeze mai multe activităţi extracurriculare cu copiii şi profesorii de la Grinăuţi-Moldova, dar şi să renoveze clădirile ce aparţin şcolii. Pentru aceasta, însă, este nevoie de sponsori de peste hotare şi locali. Ea consideră că şi la noi sunt oameni cu suflet mare, care înţeleg importanţa donaţiilor pentru copiii defavorizaţi.
După o zi zgomotoasă şi o cale foarte lungă, ne întoarcem acasă, dar nimeni nu arată obosit, toţi sunt mulţumiţi că au reuşit în această zi să dăruiască zâmbete şi speranţe unor copii rămaşi fără dragostea părintească…
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!