CSI / Rusia

Davai tezaur! Aurul sciților, furat din Ucraina, în numele URSS

Un grup specializat face contrabandă cu artefacte istorice valoroase din Ucraina în Rusia, potrivit unei echipe internaționale de academicieni și experți în tehnologie digitală care urmăresc furturile, anunță cotidianul The Guardian.

„Există dovezi foarte puternice că este vorba de o mișcare rusească intenționată, cu picturi și ornamente specifice vizate și luate în Rusia”, a declarat Brian Daniels, un antropolog care lucrează cu arheologi, istorici și specialiști în imagistică digitală.

În momentul în care a început invazia Rusiei în Ucraina, directorul Muzeului de Istorie Locală din Melitopol, din sud-estul țării, Leila Ibrahimova, a dispus ascunderea unui tezaur de obiecte din aur din Sciția antică.

Rușii luptă pe viață și pe arte

Doar câteva săptămâni mai târziu, ea a fost răpită și interogată de trupele rusești. Acestea au cerut să știe unde se află aurul scitic, însă directoarea a refuzat să coopereze.

Ulterior, curatorul muzeului, Galina Andriivna Kucher, a fost amenințată cu arma și i s-a cerut să arate unui „expert” și unor agenți ruși unde se afla aurul. Aceasta a refuzat, de asemenea, să localizeze colecția. Ulterior, Kucher a fost răpită de la domiciliul ei la 30 aprilie, iar locul unde se află rămâne necunoscut.

Potrivit unui reportaj publicat de New York Times, trupele ruse au găsit în cele din urmă tezaurul de aur, care datează din secolul al IV-lea î.Hr.

Jaf pentru punere în siguranță

Obiectele au fost duse la Donețk, în regiunea Donbas, controlată de Rusia, pentru „siguranță”, iar noul director-marionetă al muzeului, Evgheni Gorlaciov, a declarat că artefactele din aur nu erau doar pentru ucraineni, ci „de o mare valoare culturală pentru întreaga fostă Uniune Sovietică”.

În total experții apreciază că au fost furate în jur de 2.000 de opere de artă.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *