Comentariu

De-a dacii şi romanii

Oameni cu puţină pregătire în domeniu formulează concluzii fără nicio urmă de îndoială referitoare la evenimente petrecute cu aproape două mii de ani în urmă.

Teoria este destul de simplă: Imperiul Roman a cucerit doar o parte din teritoriile locuite de daci, iar în partea dintre Prut şi Nistru au rămas triburile dacilor liberi. Aceşti daci liberi au atacat în mod constant teritoriile aflate sub stăpânire romană – doar era vorba de nişte războinici liberi. După retragerea romanilor la sud de Dunăre, dacii liberi s-au amestecat cu slavii şi aşa a apărut poporul moldovenesc. În partea care s-a aflat sub ocupaţia romană s-a format poporul român – asta în cazul în care promotorul teoriei este generos cu românii. Există şi varianta în care este preluată o teorie mai veche care spune că odată cu retragerea armatelor romane de la nord de Dunăre au plecat şi toţi locuitorii civili, lăsând nepopulat actualul teritoriu al României. Aceeaşi teorie spune că, după ce românii s-au format ca popor la sud de Dunăre, au binevoit să facă o cale întoarsă de mai bine de 500 de kilometri – bineînţeles, după ce maghiarii se stabiliseră deja în Transilvania. Nu e greu de ghicit cui îi foloseşte această teorie.

Mai interesante sunt concluziile reflectate în prezent. În primul rând este oferită o bază presupus ştiinţifică a apariţiei poporului moldovenesc. Daci plus slavi egal moldoveni. Curajul dacilor şi civilizaţia slavilor conjugate cu precizie matematică între Prut şi Nistru (unii mai generoşi se întind şi între Prut şi Carpaţi, niciodată dincolo de Nistru). Apare totuşi o mică problemă: dacă moldovenii s-au format ca popor doar prin amestecul dacilor şi slavilor şi fără niciun pic de sânge roman, atunci cum de limba moldovenească este totuşi o limbă neolatină înrudită până la identificare cu limba română? Ca orice teorie serioasă care are ţinte politice şi raţionamentul prezentat aici ocoleşte cu grijă chestiunile dificil de rezolvat. În realitate orice teorie ştiinţifică atacă înainte de toate semnele de întrebare. Însă teoria dacilor dintre Prut şi Nistru preferă certitudinile. În unele cazuri se fac mici concesii: dacii dintre Prut şi Nistru au învăţat limba latină în urma comerţului făcut cu romanii din Dacia ocupată, de aici apar cuvintele comune cu limba română.

Trebuie spus că izvoarele scrise contemporane referitoare la daci sunt destul de puţine. Cu multă vreme în urmă ele au fost traduse aproape integral în limba română şi mai nou pot fi găsite gratuit pe internet. De asemenea, descoperirile arheologice sunt cunoscute de multă vreme. Iar izvoarele scrise şi cele arheologice puse laolaltă nu susţin sub nicio formă teoria dacismului moldovenist. Oricât ar încerca moldoveniştii să fugă de originea comună cu românii nu prea au scăpare. Limba română este mult mai puternică decât elucubraţiile pretins ştiinţifice şi câtă vreme românii şi moldovenii vorbesc aceeaşi limbă va fi destul de greu de demonstrat faptul că sunt două popoare diferite. 


George Damian

George Damian este ziarist din anul 2001. A scris sau încă scrie pentru ZIUA, Deutsche Welle, Puterea, Magazin Istoric, Historia, Times New Roman, Timpul - Chișinău, Adevărul și moldNova.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *