De astăzi se începe Săptămâna Patimilor. Iată ce este specific acestei perioade
Începând de astăzi, 10 aprilie, creștinii ortodocși marchează o săptămână plină de durere, numită Săptămâna Patimilor sau Săptămâna Mare. Aceasta se încheie în Sâmbăta Mare, la 15 aprilie. Este o săptămână distinctă a postului, care se adaugă celor 40 de zile propriu-zise de post. Săptămâna Mare amintește de patimile Domnului Iisus Hristos din aceste zile, iar în această perioadă, creștinii respectă o mulțime tradiții și obiceiuri, țin post și merg la biserică.
Conform tradiției, în Lunea Mare femeile încep curățenia de Paște. În Marțea Mare, care este dedicată predicii de pe Muntele Măslinilor, credincioșii sunt îndemnați la priveghere.
Miercuri, în cea de-a treia zi a Săptămânii Patimilor, există obiceiul ca miercuri seara, când soarele asfințește, copiii să meargă cu colindul. La sfârșit, ei primesc ouă pentru a le înroși.
În Joia Mare, este rânduită Denia celor 12 Evanghelii. Tradiția spune că în Joia Mare se înroșesc ouăle și se ține post cu mâncare uscată.
Vinerea Mare, care se mai numește și Vinerea Neagră, este cea mai tristă dintre tristele zile ale pătimirii Domnului. Superstițiile spun că cei care se întorc de la Biserică aduc acasă lumina Prohodului, a punerii Domnului Iisus în mormânt, și înconjoară casa ținând în mână lumânarea aprinsă. În Vinerea Mare, se ține post negru.
În Sâmbăta Mare femeile pregătesc bucatele și hainele noi pentru Paște. Seara se face un coș pentru biserică, ce conține: ouă roșii, pască, cozonac, sare, usturoi, friptură de miel etc.
În acest an, Paștele ortodox va fi marcat pe data de 16 aprilie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!