Social

De ce au nevoie moldovenii de polița de asigurare obligatorie în medicină?

Polița de asigurare și viitorul ei

Potrivit Programului unic al asigurării obligatorii în medicină, persoanele care posedă polița de asigurare medicală beneficiază gratuit de asistență medicală din partea medicilor de la ambulanță și transportarea lor în situații critice la spital, dar și internarea acestora. Deținătorii polițelor beneficiază gratuit de consultații la medicii de familie și realizarea tuturor analizelor de care are nevoie bolnavul. Și tratamentul persoanelor care suferă de boli infecțioase, în mod prioritar bolnavi de HIV/SIDA și tuberculoză este gratuit. În unele spitale pot beneficia gratis și de consultațiile și serviciile medicilor stomatologi. Gratuite sunt și internările în spitale, dar și întreg pachetul de asistență din partea medicilor, începând cu locul în salon, procedurile medicale, chiar și intervențiile chirurgicale.

Cât alocă statul pentru sănătatea noastră?

Din bugetul CNAM, pentru asistenţa medicală urgentă prespitalicească au fost alocați 333 663 mii lei, pentru anul 2012, asistenţa medicală primară – a costat 1,182 mlrd. lei, medicamentele compensate – 192.449 mln. lei; asistenţa medicală specializată de ambulator – 288 757,5 mii lei; asistenţa medicală spitalicească – 1,96 mlrd. lei; servicii medicale de înaltă performanţă – 134,635 mln. lei, iar pentru îngrijirile medicale comunitare şi la domiciliu – 5 775,1 mii lei.

Cu toate acestea, puțini dintre bolnavii asigurați medical cunosc care sunt scopurile și avantajele acestei polițe. Oamenii pe care i-am găsit așteptând la ușa medicului afirmă că polița de asigurare nu are valoare atunci când o arăți medicului.

Bolnavii și polițele

Irina Papuc, o femeie care aștepta la ușa medicului ne-a declarat că polițele sunt oferite doar de ochii lumii, iar de facto multe servicii care sunt incluse în Programul unic de asistență obligatorie în sănătate se plătesc. 

„Numai analizele generale și consultațiile sunt gratuite, dacă vrei să treci un aparat care să-ți arate în ce stare sunt organele interne, atunci trebuie să scoți din buzunar 500 de lei, sau te duci la spitalele private că astea de stat nu au acele aparate. Plătim în zadar”. A spus pentru TIMPUL, Irina Papuc. 

Un alt om, aceeași situație. Alexandru Vasilov declară că medicii nici nu iau în considerare faptul că bolnavii dețin sau nu poliță de asigurare.
„Dacă nu le oferi măcar 50 de lei sau o cutie cu bomboane, medicii nici nu te privesc măcar. Aceste polițe nu au nicio valoare. Dacă te programezi după poliță trebuie să aștepți o lună până să ajungi să te consulte. Chiar este o formalitate furată de la europeni, dar neadaptată condițiilor din Moldova”, a menționat cu indignare bărbatul. 

Specialiștii de la CNAM afirmă că de la an la an, prima de asistență medicală este în creștere, iar lista de beneficii este completată.
„Toate beneficiile pe care le aduce polița de asigurare sunt prevăzute în Programul unic al asigurărilor sociale. Toate instituțiile medicale din țară și toți medicii se ghidează de acest acord. Dacă există careva abateri, pacienții au tot dreptul să se adreseze cu plângeri atât la conducerea instituției medico-sanitare, cât și la cea mai apropiată filială CNAM. Potrivit datelor pe care le deținem la moment, spectrul serviciilor medicale incluse în programul unic al asigurării medicale obligatorii este în creștere constantă, iar alocațiile pentru persoanele asigurate atestă un nivel scăzut raportat la salariu. Ne-am străduit ca prima de asistență obligatorie în medicină să crească cu 0,5% pentru anul viitor, astfel ca persoanele bolnave să beneficieze de mai multe facilități. Din anul viitor tot compania noastră va asigura și plata pentru tratamentul persoanelor bolnave de HIV/SIDA și tuberculoză, deoarece până acum tratamentul pentru aceste persoane era asigurat de către organizațiile internaționale. Plus la toate și operațiile de transplant tot din bugetul companiei sunt asigurate, astfel serviciile pe care le acordăm se extind”, a declarat pentru TIMPUL, vicedirectorul CNAM, Iurie Osopanu. 

Potrivit informațiilor statistice, la 1 ianuarie 2013, în Republica Moldova erau 2 801 275 de persoane asigurate, dintre care plătitori de prime, 870 477 de persoane, pe când în anul 2009 existau 2 448 072, dintre care 25 600 plătitori de prime.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *