De ce nu aflăm nimic despre 7 aprilie 2009 ?
„Papuc mi-a spus că nu mai are forţe să apere Parlamentul”
Vladimir Ţurcanu,
şeful primei Comisii parlamentare pentru elucidarea evenimentelor din 7 aprilie, fost deputat comunist, care, în timpul protestelor, s-a aflat în clădirea Parlamentului
Mă deranjează că nici organele de anchetă care au fost, nici cele care sunt astăzi nu ne răspund la cele mai importante întrebări despre 7 aprilie: cine a organizat dezordinile şi cine a provocat protestatarii? Fie că ei nu pot, fie că nu doresc s-o facă… Din punct de vedere politic, dacă vor vrea politicienii, adevărul poate să iasă la iveală cândva, deşi pe noi nu ne interesează „cândva” – vrem să aflăm adevărul acum. Cât ţine de anchetă, ca specialist în domeniu, pot să spun că e foarte complicat de investigat asemenea evenimente. Iar dacă în primul an nu s-au acumulat probe, astăzi e şi mai problematic. Eu am stat atunci la Parlament până seara, când m-a sunat Papuc şi mi-a spus să părăsesc clădirea, pentru că ei nu mai aveau forţe s-o apere. Dar ziua am observat un grup de tineri, care, imediat cum situaţia se calma, erau telefonaţi şi provocau lumea din nou. Astfel, e foarte simplu de aflat cine din abonaţii Orange şi Moldcell se aflau acolo şi cu cine au discutat la telefon. Am propus acest lucru de multe ori, dar nu ştiu dacă s-a făcut ceva. Mai mult, accesul tinerilor pe clădirea Preşedinţiei merită o atenţie specială, fiindcă e foarte complicat să ajungi pe acoperiş. Nu puteau copiii ceia să treacă pur şi simplu de uşa de gratii şi de alte obstacole. Ceva este la mijloc aici! Şi e puţin de tot să avem astăzi în instanţă doar câteva dosare ale unor protestatari şi ale unor poliţişti. Dar rădăcina unde e şi de unde cresc picioarele? E clar că au fost finisate dosarele mai simple şi în continuare avem nevoie şi de experţi, şi de dorinţă. Odată, cineva trebuie să răspundă de consecinţele dezordinii din acele zile.
„Subiectul nu mai prezintă interes electoral”
Vitalie Nagacevschi,
al doilea şef al Comisiei pentru elucidarea evenimentelor din 2009, fost deputat liberal-democrat, jurist
Eu cred că răspunsul e mult mai banal şi nu are rost să ne întrebăm: cine? de ce? sau cum? Subiectul nu mai prezintă interes electoral pentru niciun partid şi se dă uitării din lipsă de voinţă politică. Vedem că, după aprobarea raportului comisiei noastre, parlamentul a luat o hotărâre care nu se îndeplineşte nici până astăzi. Aceasta stipula că, în termen de trei luni, Procuratura, SIS, MAI şi alte instanţe urmau să prezinte Legislativului darea de seamă a acţiunilor întreprinse în vederea elucidării evenimentelor din aprilie 2009. Directorul SIS a declarat că anterioara conducere a Serviciului a distrus toate documentele despre 7 aprilie. Mai mult nu s-a făcut nimic. Cazul a fost lăsat de izbelişte. După mine, nici nu se încearcă stabilirea adevărului. Tactica tărăgănării convine cuiva, căci, odată cu trecerea timpului, se pierd detaliile şi importanţa dosarului.
„Nimeni nu riscă să-l urmărească penal pe Voronin”
Alexandru Tănase
ministru al Justiţiei, vicepreşedinte al PLDM
Vorbind despre dosarele 7 aprilie, dacă nu le separăm, nu ajungem nicăieri. Eu, când aud despre această dată, îmi pun întrebări diferite: de ce nu au fost protejate clădirile? de ce au fost bătuţi oamenii? de ce au închis internetul? etc. Dacă vorbim de dosarele penale, trebuie examinat fiecare caz în parte – de unde a fost trimis în judecată, de ce atât de târziu, e bine acest lucru sau nu? Dar dacă ne referim la dosarul politic 7 aprilie, cred că intenţionat nu se face lumină. Atâta timp cât voturile lui Voronin sunt necesare pentru a alege şeful statului, nimeni nu va risca să-l urmărească penal. Totuşi, deşi nu va fi posibil de probat chiar atât de uşor cine au fost organizatorii dezordinilor, eu cred că până la urmă se va afla şi aceasta. Cu atât mai mult cu cât presa a făcut publice unele indicii care aruncă anumită lumină asupra evenimentelor respective.
„Nu cred că vom afla adevărul în viitorul apropiat”
Victor Boboc,
tatăl lui Valeriu Boboc, omorât de poliţişti în noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009
Nu ştiu de ce anume, dar se vede evident că dosarul fiului meu şi cele despre evenimentele din 7 aprilie 2009 se tărăgănează. Mă îndoiesc că se urmăreşte scopul de a scoate lucrurile la iveală şi nu cred că le vom afla în viitorul apropiat. Totuşi, vrem noi sau nu, adevărul o să apară… De fapt, cine ştie, poate că nu-l vom mai afla niciodată…
„Cu martori ca Voronin, Tkaciuk şi Greceanâi, Papuc şi Botnari pot deveni martiri…”
Victor Catan,
ministru de Interne în Guvernul Filat-1
După ce am preluat conducerea ministerului, am dispus efectuarea unei anchete de serviciu, prin care au fost puse toate punctele pe „i” referitor la acţiunile fostei conduceri şi a statului-major al MAI în evenimentele din 7 aprilie 2009. Am constatat că şefii poliţiei de atunci nu au respectat actele normative pentru asigurarea ordinii publice şi am stabilit, cu lux de amănunte, cauzele ce au favorizat degenerarea manifestaţiilor paşnice în dezordini în masă. Încă la 6 aprilie, se observau în mulţime elemente cu tendinţe criminale, care trebuiau nemijlocit neutralizate. Iar a doua zi, Papuc, dacă a simţit că scapă situaţia de sub control, trebuia să ceară neapărat de la Voronin şi Greceanâi convocarea urgentă a Consiliului Superior de Securitate, să convoace rectorii instituţiilor de învăţământ, să discute cu şefii ONG-urilor care conduceau oarecum mulţimea, să ia toate măsurile necesare. Acţiunile poliţiştilor deveniseră neeficiente, instigatoare şi provocau reacţii negative printre manifestanţi, deoarece şefii MAI s-au eschivat să-i conducă, ignorându-şi atribuţiile prevăzute de actele normative, ordinile şi dispoziţiile în privinţa asigurării ordinii publice.
Am prezentat materialele anchetei MAI Comisiei Nagacevschi şi Procuraturii Generale (PG). Comisia urma să le introducă în raportul de bază, dar a făcut-o doar fragmentar. Nici Procuratura nu a ţinut cont de circumstanţele descoperite de MAI. În consecinţă, cel mai tragic este că, pe faptul evenimentelor din aprilie 2009, nu a fost deschis un singur dosar penal, dar totul s-a dispersat în dosărele mititele, care până la urmă, presupun că vor fi clasate. Nimeni n-a luat în considerare ancheta MAI, unde se demonstra că, la 7 aprilie, abuzul de putere şi neglijenţa criminală au fost comise nu numai de către Papuc şi Botnari. Fiind factori de decizie, Voronin şi Greceanâi erau obligaţi să intervină în stoparea violenţelor. Nici în noaptea spre 8 aprilie, când au fost organizate represiuni în masă, Voronin nu şi-a onorat obligaţiunile constituţionale de garant al drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor… De ce el n-a întreprins nimic pentru a nu admite nelegiuirile, pentru ca reţinuţii să fie asistaţi de avocaţi, pentru ca mamele să afle unde le sunt închişi fiii? De ce poliţiştii care au aplicat torturi şi alte acte degradante n-au fost traşi la răspundere? Doar primele dosare contra poliţiştilor au fost intentate tocmai în septembrie 2009, după venirea la putere a AIE.
Să fi fost cercetată cauza integral, avea să se ajungă la toată conducerea ţării de atunci. Sunt uluit de faptul că până şi cel mai important dosar, intentat lui Papuc şi Botnari, a fost dispersat. S-a întâmplat după ce Valentin Zubic, fostul şef al statului-major, care a dus scripca principală în vederea asigurării ordinii publice, a apărut ca învinuit, dar în cu totul alt dosar… Tentativa de a fărâmiţa dosarele este o încercare de a fugi de adevăr, de a limita învinuirile. Cineva vrea ca să distrugă dosarul 7 aprilie. Încă un mister e faptul că, în dosarul Papuc şi Botnari, lipsesc martorii învinuirii. Nici copiii bătuţi, nici avocaţii lor nu participă la proces. Şi atunci cine-i învinuieşte pe inculpaţi? În locul victimelor, ca martori sunt cercetate vedetele politice comuniste: Voronin, Greceanâi, Dodon, Tkaciuk. Este evident că aceştia o să se apere şi o să-l justifice pe Papuc. De aceea, nu m-aş mira dacă, în urma unei asemenea anchete, Papuc şi Botnari vor deveni martiri… Adică, fie că PG a făcut o greşeală, fie că intenţionat nu a luat în calcul ancheta MAI, ca să nu se ajungă la adevăr. Aşa nu vom afla niciodată adevărul. Cine e interesat de aceasta? Cred că e clar…
„Se pare că cineva e interesat de tergiversare”
Dumitru Diacov,
preşedinte de onoare al Partidului Democrat
La fel ca toată lumea, sunt şi eu revoltat de situaţia în care ne aflăm. Într-adevăr, s-au produs evenimente dramatice, care au pus RM într-o situaţie foarte neplăcută: au fost devastate clădiri, s-au adus prejudicii, au decedat oameni şi nimeni nu ştie ce s-a întâmplat şi cine e vinovatul. Sigur că nu putem vorbi doar despre o apreciere politică a evenimentelor din aprilie 2009 şi avem nevoie de date juridice clare. Cauza tergiversării acestui dosar cred că este o coincidenţă a mai multor circumstanţe: atât incompetenţa, cât şi tradiţionalul bardak moldovenesc şi faptul că dezmăţul de acum doi ani nu a fost cercetat activ şi obiectiv. Cred că, în cele din urmă, lucrurile se vor clarifica, dar, dacă nu avem niciun rezultat până la ora actuală, înseamnă că cineva e interesat de aceasta. Nu vreau să mă lansez în acuzaţii, fiindcă totuşi e o chestiune delicată. Dar e păcat, deoarece se cere o claritate.
„Fosta conducere a SIS a distrus 12 cutii cu documente”
Andrei Pântea,
prim-viceprocuror general al RM
Tergiversarea e un fenomen ce porneşte din condiţii subiective, dar, în cazul dosarelor din aprilie 2009, avem la bază elemente obiective. Nu sunt de acord cu incriminările ce ni se aduc despre separarea dosarelor, deoarece urmărirea penală se desfăşoară conform legii procesual-penale, care stipulează că dosarul este expediat în instanţă dacă în privinţa unei persoane se stabilesc probe suficiente că a comis o infracţiune şi ea poate fi deferită justiţiei. De ce să-i ţinem în aşteptare pe cei despre care avem suficiente dovezi şi să nu-i trimitem să-şi ispăşească pedeapsa? Într-adevăr, urmărirea penală în dosarul 7 aprilie se desfăşoară cu dificultăţi şi avem în lucru mai multe versiuni. Dacă am stabilit sigur că România nu a figurat în calitate de organizator, rezultă întrebarea: cine a fost cointeresat de compromiterea relaţiilor moldo-române? Avem şi aici mai multe versiuni, dar nu putem să-i acuzăm de organizare, cu ochii închişi, pe Voronin, Tkaciuk sau Papuc. Dacă vrem să ştim cine a fost cointeresat de destabilizarea situaţiei, de distrugerea edificiilor statului, de învinuirea partidelor de opoziţie, de provocarea protestatarilor paşnici, sper că vom afla foarte curând. Nu pot să vă spun termenul – să zic jumătate de an, o lună sau un an nu ar fi corect. Dar de aflarea adevărului trebuie să fie cointeresată toată lumea şi să nu punem sarcina doar pe umerii procuraturii. Când inviţi omul şi el îţi toarnă fantezii sau, ca să-şi dea importanţă, nu vrea să spună nimic, cum poţi să lucrezi repede şi calitativ? Mai mult, din păcate, nu am moştenit probe la dosar de la predecesorii noştri. Nu am primit niciun document important de la fosta conducere a MAI, nici de la SIS. Am stabilit că 12 cutii cu acte au fost distruse de fosta conducere a SIS, dar nimeni nu ştie ce era în cutiile acelea…
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!