De ce Rusia ar putea fi exclusă din Consiliul Europei
În 2014, în urma anexării ilegale a peninsulei Crimeea, dreptul de vot al Rusiei în Consiliul Europei a fost revocat. Dacă lucrurile nu se vor schimba, alegerea unor noi judecători sau oficiali de rang înalt, în următorii doi ani, va avea loc fără voturile Rusiei. Acest pod judiciar, legat în 1996, ar putea să se prăbușească.
”Există un potențial pericol că Rusia va trebui să plece. Dacă Rusia va fi forțată să plece, atunci 140 de milioane de cetățeni ruși vor fi privați de dreptul de a merge la cea mai înaltă curte de justiție din Europa, ceea ce este un lucru foarte important pentru ei”, consideră Thorbjørn Jagland, secretarul general al Consiliului Europei.
Costul plecării pentru Rusia
”Rusia nu a întreprins nimic pentru a întoarce Crimeea înapoi și, într-o manieră total inacceptabilă, continuă să blocheze accesul comisarilor pentru drepturile omului să viziteze regiunea”, a adăugat Jagland.
”Trebuie să ne gândim la următorul lucru: Va fi Europa mai bună, mai sigură cu Rusia pe cont propriu, fără a fi parte a sistemului judiciar al Europei? Europa încă trebuie să se gândească la costul acestei plecări a Rusiei”.
Jagland, proaspăt sosit de la Paris, unde a avut o întâlnire cu Macron, a afirmat că problema Rusiei este înscrisă în lista țărilor în care drepturile omului sunt puse la îndoială. Faptul că Rusia a permis Curții sale Constituționale să fie ultima autoritate judiciară la care cetățenii ruși se pot adresa este foarte îngrijorător pentru Strasbourg.
”În general, provocarea este că în mai multe locuri, la nivel national, oamenii încep să dispute supremația Curții Europene a Drepturilor Omului”, a conchis Jagland.
Sursa: 10TV