Actualitate

De ce rușii sunt interesați despre situația reglementării transnistrene? Ce a vorbit Kozak cu OSCE

„La întâlnire s-au discutat problemele procesului de reglementare transnistreană”, a scris presa rusă afiliată Kremlinului în seara de joi, 29 decembrie curent, cu referire la surse. Astfel, Dmitri Kozak, pe lângă faptul că a adus vorba de dorința lui Vadim Krasnoselski de a relua dialogul între Tiraspol și Chișinău, inclusiv pe dimensiunea politică, ar fi adăugat și ceva despre „viitorul statut al Transnistriei”.

Coincidență sau nu, dar asta a apărut anume după ce Vadim Krasnoselski a fost la Moscova.

„Federația Rusă a susținut în mod constant o soluționare politică pașnică cuprinzătoare și încheierea conflictului cât mai curând posibilă. Suntem interesați să activăm acest dialog”, a declarat Dmitri Kozak pentru TASS, o agenție de presă afiliată Kremlinului.

Acesta s-a arătat dezamăgit că, până-n prezent, nu există niciun răspuns din partea Chișinăului „la inițiativa constructivă a președintelui PMR, Vadim Krasnoselski”.

„Astăzi am discutat despre impasul negocierilor care s-a dezvoltat în ultimii ani. Părțile trebuie să cadă rapid de acord asupra parametrilor finali pentru încheierea acestui conflict. Atunci toate problemele socio-economice care apar în condițiile actuale vor fi rezolvate mult mai eficient”, a mai explicat mâna dreaptă a lui Putin.

În această ordine de idei, și-a exprimat că Rusia se așteaptă ca OSCE, în primul rând președinția poloneză, să încurajeze mai decisiv Chișinăul să participe la negocierile cu Tiraspolul.

Reprezentanții OSCE și-au confirmat interesul pentru reluarea unui proces politic cu drepturi depline între Transnistria și Moldova.

Amintim că, anterior, reprezentanta oficială a Ministerul rus de Externe, Maria Zaharova, a anunțat că Moscova este pentru discuțiile privind situația din Transnistria în format 5+2 (Moldova și Transnistria ca participanți la conflict, Rusia, Ucraina și OSCE ca mediatori; Uniunea Europeană și Statele Unite – în calitate de observatori) și este gata să acționeze ca garant al acestora.

De asemenea, menționăm că președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a avut o reacție la acest subiect. Ea a dat clar de înțeles că nu va avea nicio discuție cu separatistul Krasnoseslki.

„Toate discuțiile pe care le avem în contextul rezolvării anumitor probleme se fac prin intermediul Biroului de reintegrare. Nu văd necesitatea unei întâlniri”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *