Actualitate

De ce vrea Șor să pună mâna pe Stadionul Republican. Firmele și sediul partidului său sunt pe teritoriul stadionului

Una din legile aprobate pe data de 3 decembrie de majoritatea parlamentară neoficializată PSRM – Șor ține de abrogarea legii privind transmiterea terenului fostului Stadion Republican către Ambasada SUA în R. Moldova. Votul deputaților socialiști este justificabil, dat fiind că aceștia încă în 2018 s-au pronunțat împotriva acestei inițiative, însă deputații controlați de Ilan Șor au ridicat mâna pentru acest proiect de lege nu doar pentru că îi obliga alianța nedeclarată cu deputații lui Dodon, dar și pentru un scop personal al deputatului fugar Ilan Șor. În timp ce acesta sărbătorea votul din parlament a noii majorități, ambasada SUA a venit cu o reacție în care menționa că această abrogare încalcă un acord bilateral obligatoriu, încalcă dreptul internațional și afectează negativ relațiile dintre SUA și Republica Moldova.

Pe respectivul teren se află parcele și edificii privatizate de mai mulți agenți economici și persoane fizice, care conform deciziei Guvernului din 2018 trebuiau să fie expropriați de aceste terenuri, odată ce acolo va fi construită un nou sediu al ambasadei SUA. Astfel, unul din aceste edificii este fostul bloc administrativ al Stadionului Republican, în care la ora de față își are sediul „Partidul Șor”. Vedeți detalii:(DOC) Guvernul a aprobat. Ambasada SUA își va construi sediu pe terenul fostului Stadion Republican

Urma lui Șor pe terenul stadionul Republican poate fi observată foarte ușor în special când analizăm adresele fizice și juridice ale companiilor care fac parte din holdingul acestuia. Compania Dufremol care deține monopolul piața produselor Dutyfree, până în 2018 avea adresa fizică și juridică Tighina 12, unde se află Stadionul Republican. D.F.I. SRL condusă de Viorel Melnic, fost membru al partidului Șor, la fel a fost înregistrată pe Tighina 12. Și compania de asigurări Klassika Asigurări care aparține prin interpuși tot lui Șor are un oficiu deschis la fel pe terenul stadionului republican.

Interesul lui Șor pentru acest teren se confirmă și prin amendamentul inclus de deputații pe care îi controlează în legea care anulează transmiterea terenului către ambasada SUA. Și anume, odată revenit în proprietatea statului, Stadionul Republican, devine proprietate publică, pe care se interzice edificarea altor construcții decât cele de menire social-culturală și/sau sportivă. Imediat după votarea în Parlament, Ilan Șor a făcut următoarea postare pe pagina sa de Facebook:

„Astăzi am obținut o victorie importantă. Teritoriul stadionului republican a revenit în proprietatea statului. Iar la propunerea deputaților Platformei „Pentru Moldova” în lege a fost făcută o modificare foarte importantă – pe acest teritoriu va fi permisă construirea numai a obiectivelor sportiv-culturale. Acesta este primul pas spre realizarea ideii noastre de a construi pe locul stadionului „MoldovaLand” și „BasarabiaLand” – un complex important sportiv și de agrement, un parc de odihnă pentru familii, care va deveni un centru al unității naționale”, a scris Șor pe Facebook.
Ambasada SUA a reacționat dur la decizia luată de Șor și Dodon acuzând că această abrogare încalcă un acord bilateral obligatoriu și afectează relațiile dintre SUA și R. Moldova.

„Statele Unite regretă și critică adoptarea de astăzi a legislației de abrogare a Legii nr. 151 din 2018, ce autoriza vânzarea terenului fostului Stadion Republican către Statele Unite pentru construirea unui nou Complex al Ambasadei. Statele Unite au negociat în bună-credință cu guverne succesive ale Republicii Moldova timp de peste un deceniu achiziția terenului, iar această abrogare încalcă un acord bilateral obligatoriu, încalcă dreptul internațional și afectează negativ relațiile dintre SUA și Republica Moldova. Statele Unite sunt pregătite să investească peste 250 de milioane de dolari pentru a construi o nouă ambasadă la Chișinău, creând sute de locuri de muncă, sprijinind afacerile locale și revitalizând economia Chișinăului. După cum am spus în mod constant, orice nouă construcție pe acest teren va respecta semnificația lui culturală și istorică. Îndemnăm autoritățile Republicii Moldova să regândească acest pas și să-și onoreze obligațiunile asumate în urma negocierilor”, transmitea misiunea diplomatică.

deschide.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *