Sănătate

De sezon: 8 rețete delicioase cu leurdă

Aşa că acum este un moment bun să-ţi pregăteşti copiii, să va puneţi cizmele de cauciuc şi să mergeţi să umpleţi câteva coşuri cu aceste verdeţuri preţioase.

Iată şi opt reţete fabuloase în care poţi folosi recolta de acest an de leurdă!

1. „Unt” din leurdă

Ingrediente:
• 6-8 frunze de leurdă
• 75g ulei de cocoş
• 1 linguriţă suc de lămâie – opţional
• Puţin ulei de măsline
• Sare şi piper pentru gust
Mod de pregătire:
Se spală şi se usucă frunzele de leurdă cu ajutorul unor şerveţele de bucătărie sau a unui prosop. Se taie cât mai fin. Se topeşte încet uleiul de cocoş, într-un castron, deasupra unei oalecu apă fierbinte. Când devine lichid, se adaugă usturoiul şi restul de ingrediente, amestecând până la omogenizare. Apoi se toarnă într-un bol de ceramică sau alt tip de recipient, dar nu dinplastic. Se lasă la frigider până se întăreşte şi se foloseşte după caz. Merge foarte bine cu cartofi dulci la cuptor, legume verzi sau un alt fel de mâncare gătit la aburi. Sau se poate pune pe o pâine caldă din seminţe germinate, proaspăt scoasă din deshidrator. Pentru consumatorii de lactate se poate folosi unt în loc de ulei, dar e bine să fie unt organic crud, pe cât posibil.

2. Leurdă în ulei (sau oţet)
O metodă foarte bună pentru a conservă leurdă şi a o folosi tot restul anului.
Ingrediente:
• 500g frunze de leurdă
• 500ml ulei de măsline organic, presat la rece
• 1 linguriţă sare naturală
Mod de pregătire:
Frunzele trebuie să fie curate şi complet uscate. Se pun într-un blender sau robot de bucătărie cu ulei şi sare şi se amestecă până capătă consistentă unui pure. Se păstrează în frigiderîntr-un borcan de sticlă, cu un strat de ulei de măsline deasupra, însă e bine să fie folosit în decurs de o săptămâna pentru a preveni dezvoltarea de bacterii. Cea mai bună metodă de depozitare pe perioade mai lungi este prin congelare; se pot porţionă sau congelă în tăviţe de gheaţă, apoi se aşează bucăţile congelate într-o pungă cu sistem de închidere.
Oţet din cidru de leurdă
O altă modalitate de a te bucură de usturoiul sălbatic este să zdrobeşti câteva frunze şi să le pui într-o sticlă de oţet de cidru şi să le laşi până la 6 săptămâni, scuturând sticlă din cândîn când. Oţetul astfel îmbogăţit va da o aromă plăcută în sosurile de salată.

3. Dressing cu leurdă
Pune o mâna de frunze de leurdă în blender şi acoperă cu 3 părţi ulei de măsline şi 1 parte oţet de cidru sau suc de lămâie. Se amestecă şi se foloseşte că sos sau dressing pentru orice fel de mâncare sau salată. Pentru un sos mai cremos se poate adaugă o lingură de pastă de susan (tahini) sau muştar Dijon.

4. „Maioneză” cu leurdă (4 porţii)
Ingrediente:
• 2 fructe de avocado coapte
• ½ cană seminţe de cânepă / caju / seminţe de pin / nuci de macademia
• o mâna de frunze de leurdă
• câteva crenguţe de pătrunjel
• 2 linguri ulei de măsline
• sucul de la ½ lămâie mică
• ½ cană de apă
• Sare, pudra de paprika, cayenne sau chili
Mod de pregătire:
Amestecă până la omogenizare şi mai adaugă apă dacă este nevoie. Se depozitează într-un borcan de sticlă cu capac şi se acoperă cu ulei de măsline pentru a evita contactul cu aerul şi pentru conservare.

5. Humus din leurdă (2-4 porţii)

Ingrediente:
• 2 căni dovlecei verzi (zucchini)
• 1 mâna mică de leurdă
• ¾ cană tahini (pastă de susan)
• ¼ cană ulei de măsline
• ½ cană suc de lămâie
• 1 linguriţă pudra de chimion şi 1 linguriţă paprika
Mod de pregătire:
Se amestecă toate ingredientele – se mai poate potrivi cu apă dacă dovleceii nu lasă mult lichid. Se pot folosi şi boabe de năut încolţite, însă pentru a fi mai uşor de digerat e bine să fiegătite puţin la abur în prealabil sau ţinute în apă fierbinte, la limita fierberii, cca 5 min pentru a se înmuia. Nu vor mai fi crude, însă sunt încă sănătoase şi uşor de digerat.

6. Pesto din leurdă


Ingrediente:
• 2 mâini de leurdă
• 1 legătură pătrunjel (pentru a neutraliza mirosul de usturoi!)
• 2 căni de nuci sau seminţe hidratate
Poţi alege între migdale, nuci, alune, seminţe de cânepă, seminţe de dovleac şi floarea-soarelui
• Ulei organic presat la rece după caz ~ de măsline, cânepă sau dovleac
• Sucul de la 1 lămâie
• Sare, piper pentru gust
Mod de pregătire:
Se pun toate ingredientele în robotul de bucătărie şi se amestecă, iar când încep să se mărunţească se adaugă şi ulei până se obţine consistentă dorită. Se pune amestecul într-un borcan desticlă, curat şi uscat, acoperit cu ulei şi se păstrează în frigider câteva săptămâni şi chiar dacă se foloseşte din el, întotdeauna trebuie să rămână acoperit cu un strat de ulei. Se poateşi congelă, pe porţii, în pungi cu sistem de închidere.

7. Supă cu leurdă (4 porţii)
Ingrediente:
• 1 mâna de leurdă
• 3 căni de pastarnac sau rădăcina de ţelină
• 1 cană de bulb de fenicul
• 2 tije de ţelină
• ½ cană cânepă, nuci hidratate sau pulpă de avocado
• ¼ cană ulei de măsline & 1 linguriţă lecitină (ambele opţionale)
• 1 ardei iute verde sau ½ linguriţă pudra chili (opţional)
• 1 linguriţă mică de miso alb sau sare
• 4 căni de apă caldă
Mod de pregătire:
Întâi se spală usturoiul sălbatic şi se taie. Se curată şi se taie cubuleţe pastarnacul, feniculul şi ţelină. Se aşează şi restul de ingrediente, mai puţin uleiul, în blender şi se amestecăpână devine cald şi cremos. Se adaugă uleiul de măsline câte puţin pentru a lega supă şi a-i da o textura aerată, sau nu se foloseşte deloc dacă vrei să reduci grăsimile. Se toarnă în douăboluri preîncălzite, garnisite cu pesto din leurdă şi se ornează cu pătrunjel mărunţit.

8. Risotto cremos cu leurdă

Mod de pregătire şi ingrediente pentru orez:
2-4 căni orez de pastarnac – se procesează pastarnacul în robotul de bucătărie până începe să semene cu orezul.
Sau orez sălbatic – se înmoaie orezul peste noapte, apoi se lasă la "încolţit" câteva zile, clatindu-l regulat până începe să ‘dea colţi’ şi este gata.
Se amestecă următoarele – mazăre, avocado, ceapă verde, ceapă roşie, ridichi, măsline, dovlecel sau castravete tăiat cubuleţe, roşii uscate la soare hidratate şi tăiate felii, seminţe decânepă, câteva verdeţuri sau vlăstari, câteva verdeţuri sălbatice de primăvară cum ar fi păpădie, urzică, ştevie, frunze de păducel, etc, pătrunjel proaspăt, mentă, cimbru sau rozmarin.
Sosul
Ingrediente:
• 1 cană de nuci sau seminţe hidratate, sau în amestec (poţi încerca tahini, caju, seminţe de pin, cânepă, floarea soarelui sau dovleac)
• ¼ cană ulei de măsline
• ¼ cană oţet de cidru
• 1 linguriţă suc de lămâie
• ½ cană apă
• 1 linguriţă miere sau o curmală
• 1 linguriţă muştar
• ceva ierburi uscate sau proaspete
• puţin chili sau paprika, sare pentru gust
Mod de pregătire:
Se amestecă ‘orezul’, legumele etc cu sosul, se poate încălzi în deshidrator sau în bain-marie şi se serveşte cu o salată verde.

Sursă: viatadeverdeviu.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *