Debilul
Astfel, trei microbuze cu 44 de persoane la bord au pornit pe 24 iunie, spre capitala Belgiei”.
Pe o rețea de socializare, știrea a fost comentată scurt: Debilul. Debilul, firește, potrivit comentatorului, fiind Dodon.
Nu sunt partizanul etichetărilor de acest gen, dar îl înțeleg perfect pe autorul acestui comentariu. E reacția firească a unui om normal, pus în fața unei realități despre care, în mod obișnuit, spunem „n-am cuvinte”. Când „n-avem cuvinte”, apar aceste epitete: debilul, idiotul, canalia, porcul…
Dacă lăsăm emoțiile să se „decanteze” și încercăm „să avem cuvinte” pentru a explica situația, lucrurile se prezintă astfel. Partidul socialiștilor al lui Dodon, este, indiscutabil un partid populist și xenofob. Populist, în domeniul social, xenofob – în cel național. Moldovenismul lui Dodon este o variantă camuflată a antiromânismului agresiv.
CUM e posibil ca asemenea partid extremist de stânga să activeze într-un sistem democratic? Citatul care urmează explică exhaustiv, CUM. (Citatul este luat dintr-o Directivă a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei): „Contrar partidelor democratice clasice, partidele extremiste nu propun decât mesaje și soluții (vă amintiți de soluțiile lui Dodon?)) simple ca răspuns la realitățile dificile… În acest mod partidele extremiste par să răspundă direct la întrebările și dorințele poporului. Aceste partide aleg să folosească armele democrației pentru a o combate mai bine. …Populismul și xenofobia sunt cele două teme de predilecție ale extremiștilor, care mai împărtășesc o aversiune comună față de construcția Europei Unite”.
Așadar, acesta e răspunsul: partidele extremiste folosesc armele democrației pentru a combate mai bine …democrația.
Sunt convins, că într-u sistem mai dur și mai autoritar Dodon nu ar fi atât de curajos.
…Vă amintiți de frumoasa poezie a lui Marin Sorescu „Trebuiau să poarte un nume”? „Eminescu n-a existat”, zice poetul. „A existat o țară frumoasă…, au existat niște oameni simpli…, au mai existat niște codri adânci…, au mai existat niște tei…, au mai existat niște păsări ori nișe nouri …”
Şi pentru că toate acestea
Trebuiau să poarte un nume,
Un singur nume,
Li s-a spus
Eminescu”.
În politica de la Chișinău există extraordinar de mult (multă) extremism, populism, demagogie, manipulare, nesinceritate, amoralitate, bădărănism, mârlănism ș.a.m.d. Și pentru ca toate acestea trebuiau să poarte un nume, un singur nume, li s-a spus Dodon. Dodon, debilul, cum s-a exprimat cetățeanul revoltat de pe Facebook, pentru că „nu avea cuvinte” mai potrivite la îndemână. Acel Dodon care folosește armele democrației pentru a demantela democrația.