JustițieOpinii și Editoriale

Decizia Curții Constituționale în privința simbolicii fascismului rusesc e un cuțit în spate înfipt actualei guvernări

Decizia Curții Constituțional de a admite parțial sesizările deputaților din opoziție referitoare la legea adoptată anul trecut prin care au fost interzise simbolurile agresiunii ruse asupra Ucrainei, literele „V” și „Z”, precum și panglica bicoloră negru – oranj „Sfântul Gheorghe”, este un cuțit în spate înfipt actualei guvernări și obiectivului nostru de integrare europeană, consideră scriitorul și publicistul Vitalie Ciobanu.

Este o decizie fără niciun fel de justificare și oricâte argumente ar aduce președinta Curții Supreme de Justiție Domnica Manole, nu rămâne nimic în picioare”, a afirmat Vitalie Ciobanu într-un interviu pentru Radio Chișinău.

Vitalie Ciobanu a subliniat că interdicția decretată asupra vehiculării acestor însemne  – panglica Sf Gheorghe și literele Z și V, a fost formulată într-un context concret, în contextul agresiunii barbare a Rusiei împotriva Ucrainei.

Pe tancurile rusești, pe caschetele soldaților ruși invadatori sunt imprimate aceste simboluri. Aceste simboluri eu devenit stindardul crimei. Noi nu putem avea o atitudine ambiguă în privința lor. Pe urmă cum vei putea demonstra că un cetățean care și-a agățat panglica asta bicoloră la butonieră, propagă războiul sau nu-l propagă. Sigur că el în fața polițiștilor el va spune că e un act de memorie  pentru bunicul meu..Sigur că el nu va zice că e de partea lui PutinDeci este aberantă această argumentație a Curții Constituționale, a declarat Vitalie Ciobanu.

 Publicistul a remarcat faptul că  nu a existat opinie separată între judecătorii Curții pe acest subiect.

Toți au votat pentru practic legalizarea acestor însemne. Cum apare acest gest al nostru, al Republicii Moldova,  în ochii ucrainienilor?, în ochii țărilor baltice, în ochii celorlalți parteneri europeni, occidentali pe care ne bazăm și de la care așteptăm să fim sprijiniți, să fim apărați de o eventuală invazie rusească?”, s-a întrebat Vitalie Ciobanu.

Sursa: RADIO CHISINAU

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

  1. Asta e ca si cum in Germania ar fi voie sa porti iar zvastica, in amintirea lui bunelu, care a murit eroic la Stalingrad… Dar ma rog, Moldova este ce este, aici nimic nu e prea penibil.

  2. Nu este vorba despre germania.
    Maldafania permite ca orice si
    mbol din lume sa poata fi purtat
    in maldafania daca cel care il
    poarta o face pe MUTUL.
    Simbol rusesc, nazist ,koko mu
    nist,etc. Constatam o pasivitate
    a lumii culte din maldafania si
    din lumea intreaga. Interzicetzi
    imediat aceasta lege SCELERATA.
    Chiar daca taci simbolul vorbe
    ste dela sine si isi face efectul
    NOCIV.

  3. N-o să fie corect ca CSE măcar să suspende această ultimă decizie a CC despre panglica negru-portocalie și literele Z sit V ?

  4. Oeice horarare judecatoreasca poate fi atacata cu argumente pertinente. Asa ca decat sa planga pe umarul Puterii mai bine ar fi sesizata Curtea Constitutionala macar sa explice hotararea si sa precizeze clar cand se sanctioneaza si cand nu ( doar ca amintire in muzee, pe cruci si in cavouri mortuare.).

    1. Cred ca Puterea ii OK cu decizia aberanta si surprinzatoare (negativ) pentru societate luata de Curtea Constitutionala. RM este o tinta a militarismului mujic deci aceste simboluri niciodata nu ar fi trebuit aprobate. Cred ca indivizii de la Curtea Constitutionala s-au manjit cu mujicii. Aci trebiuie intervenit cu serviciile sa se vada ce legaturi intre acestia si moscali in ultimele 6-12 luni ca altfel nu poate fi explicata. Trebuie sa demisiiooneze in corpore dupa asemenea decizie atat de aiurea care va produce probleme majore societatii RM. Pe acelasi principiu zvastika trebuie si aceasta aprobata ca doar ii asa zisa libertate de exprimare.

  5. Mai clar ::::
    Zvastica socialismumului german va trezi durere in milioanele de oameni asupritzi si asasinatzi. Secerea si ciocanul va crea o teribila durere si repulsiune in populatzizii din lumea intreaga pentru milioanele de mortzi in lagare, deportatzion, executzii sumare si teroare asupra tzaranimii si intelectualilor.Si putem continua inca.
    Dl Tanase dela fosta curte institutionala si toata intelectualitatea trebue sa respinga public si imediat legea NEBUNA si sa ceara annularea ei imediata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *