Auto

Decizie istorică în Uniunea Europeană. Maşinile noi pe benzină şi motorină vor fi interzise din anul 2035

Cele 27 de state membre ale Uniunii Europene au ajuns, noaptea trecută, după 16 ore de negocieri, la o decizie privind eliminarea vânzărilor de maşini noi pe benzină şi motorină începând din anul 2035.

Miniştri mediului din Uniunea Euopeană au transmis, printr-un comunicat al Consiliului European, că „s-a convenit introducerea unui obiectiv de reducere a emisiilor de CO2 cu 100% până în 2035 pentru maşinile şi camionetele noi”.

Totuşi, maşinile second hand cu motoare pe benzină şi motorină ar mai putea circula şi ar putea fi vândute/cumpărate şi după anul 2035, însă cu acest lucru nu este de acord Parlamentul European.

Urmează astfel ca Parlamentul European şi Consiliul European să negocieze, pe viitor, o variantă de compromis prin care să se stabilească clar o dată de la care va fi interzisă şi comercializarea maşinilor second-hand pe benzină şi motorină.

Mini;trii mediului din UE au aprobat, de asemenea, o prelungire de cinci ani a scutirii de obligaţii în materie de CO2 acordate producătorilor de nişă sau celor care produc mai puţin de 10.000 de vehicule pe an, până la sfârşitul anului 2035. Această clauză, denumită în unele cazuri drept „amendamentul Ferrari”, vizează în special mărcile exclusiviste.

Cinci ţări, printre care şi România, s-au opus iniţial planului de interzicere a vânzărilor de maşini pe benzină şi motorină, iar Germania a dat semna că s-ar putea alătura grupului din care mai făceau parte Italia, Portugalia, Slovacia şi Bulgaria. Totuşi, Germania a fost de acord cu interdicţia impusă din anul 2035, însă cu o condiţie: introducerea unei excepţii pentru vânzările de maşini noi care funcţionează cu combustibili care nu emit CO2, cum ar fi cele pe hidrogen.

Maşini pe benzină şi motorină interzise din 2035. Câte maşini sunt înmatriculate în România

Potrivit unor date statistice publicate anul trecut de Direcţia Regim Permis de Conducere şi Înmatricularea Vehiculelor (DRPCIV), în România există peste 8,8 milioane de maşini înmatriculate.

Dintre acestea, peste 78% sunt înmatriculate pe persoană fizică, iar dintre acestea, peste 78% au o vechime mai mare de zece ani.

Peste 50% din maşinile înmatriculate în România au motoare pe benzină, 48% au motoare pe motorină, în timp ce doar 0,6% au motoare care funcţionează pe electricitate, gaz petrolifer lichefiat sau gaz natural.

De asemenea, 88% din autocamioanele înmatriculate în România sunt pe motorină.

Puteţi urmări ştirile Timpul.md şi pe Google News!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.