“Declaraţia de independenţă este pătrunsă de adevărul istoric”
[UPDATE] Cel de-al doilea preşedinte al ţării, Petru Lucinschi: "Cât se poate de vorbit pe tema asta? Toţi ne întreabă cine suntem şi nu ştim ce să le răspundem. Noi suntem cetăeni ai RM, cu diferite rădăcini etnice. Ce se-ntâmplă? Vine o nouă guvernare şi începe totul de la început".
Lucinschi a lansat şi un apel către Alianţa pentru Integrare Europeană. "Faceţi, în primul rând, ceea ce este eficient pentru ţară. Găsiţi modalitatea şi acţionaţi. Nu ieşiţi fiecare cu slogane diferite".
[UPDATE] "Evenimentul de la începutul anilor 90 a rezolvat o problemă. RSSM, colonie sovietică, condusă de un regim totalitar comunist, a devenit un stat suveran, independent şi democratic. Acesta este meritul deputaţilor primului parlament", a declarat Alexandru Moşanu, preşedintele parlamentului care a supus votului Declaraţia de independenţă.
"Cursul din Vest, pe care trebuia să-l luăm, a fost deviat spre Est", a precizat Moşanu.
Fostul spicher a adresat un mesaj şi "moldoveniştilor": "Declaraţia, de la un capăt la altul, este pătrunsă de adevărul istoric, stabilit de cei mai mari savanţi, care s-au pronunţat în privinţa identităţii noastre. Identitatea noastră este românească. Dacă acest lucru nu-l înţelegem, înseamnă că n-am înţeles nimic din acea Declaraţie. Fără identitate noi niciodată nu vom avea un curs clar. Or, adevărata identitate ne-a fost furată".
Alexandru Moşanu s-a referit şi la fosta guvernare: "Dacă Declaraţia de Independenţă este documentul în baza căruia noi existăm, acesta a fost ignorat. Mai mult decât atât, s-a spus că el trebuie abrogat, vorbindu-se chiar de elaborarea alteia în redacţie nouă… Faptul că Declaraţia a fost arsă, este răspunderea comuniştilor. Ei au pregătit moral această dispariţie".
În ceea ce priveşte participarea militarilor moldoveni la parada victoriei, de la Moscova, din 9 mai, Moşanu consideră că "acest lucru ar însemna renunţarea la independenţă".
[UPDATE] Primul preşedinte al ţării, Mircea Snegur: "Textul Declaraţiei de independenţă trebuia perfecţionat din punct de vedere istoric, juridic şi politic".
[UPDATE] Corina Fusu, vicepreşedinta fracţiunii PL: "Sper că nu a mai rămas mult până când ne vom reuni din nou, aici, pentru a sărbători integrarea RM în UE. Sunt sigură că ţara naostră va fi cel de-al 28-lea stat membru al comunităţii europene".
[UPDATE] Preşedintele fracţiunii PLDM, Mihai Godea a declarat, în alocuţiunea sa, că "noi avem deplina responsabilitate de a transforma enunţurile din Declaraţia de independenţă în realităţi vii pentru cetăţenii noştri".
[UPDATE] Marian Lupu, preşedinte al parlamentului 2005-2009: "Acum 20 de ani în RM s-a produs un eveniment istoric […] Democraţia fără viaţă politică şi parlamentarism nu poate exista.
Astăzi RM este un stat democratic şi aceasta se datorează parlamentului 1990-1994. Anume atunci au fost elaborate documente care au pus bazele statalităţii ţării noastre. A statatilităţii nu ca proiect, ci ca substanţă".
[UPDATE] Serafim Urechean, prim-vicepreşedinte al parlamentului: "[…] În 20 de ani nu am auzit încă pe nimeni care să demonstreze că democraţia va contribui la creşterea nivelului de trai […] E bine să avem multe aprtide, dar e bine să avem un singur trecut şi un singur viitor".
[UPDATE] În opinia primului ministru, constituie primul parlament al RM un fond de aur al ţării noastre. Totodată, Filat a menţionat că guvernul lucrează asupra unui proiect prin care deputaţilor din primul legislativ să le fie acordat un statut special.
[UPDATE] Vlad Filat, prim-ministru al RM: "Le mulţumim primilor deputaţi că au ştiut să aleagă calea corectă a ţării în vremuri grele. Chiar dacă nu am ştiut cum să acţionăm atunci… Astfel, am fost abătuţi de falşi lideri din drumul nostru de dezvoltare… Acum avem misiunea extrem de dificilă de a recupera timpul pierdut".
[UPDATE] Mihai Ghimpu, preşedintele interimar al RM: "Declaraţia de independenţă a fost semnată de personalităţi marcante ale ţării noastre. Ei au dat dovadă de mult curaj şi sinceritate, pentru ce le mulţumesc".
[UPDATE] Şedinţa de astăzi a parlamentului este una solemnă, în cadrul căreia urmează să fie restabilită Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova. Ea a început deja la ora 10.00. Deputaţii au venit însă cu o oră mai devreme, timp în care au vizionat expoziţia de fotografii cu genericul: „Parlamentul-90” şi un film documentar despre primul legislativ ales în mod democratic.
La şedinţă sunt prezenţi şi deputaţi din stânga Nistrului, de la Dubăsari şi Grigoriopol. Lipseşte însă întreaga actuală fracţiune a Partidului Comuniştilor.
Deputaţii din primul Parlament al Republicii Moldova vor reface, luni, Declaraţia de Independenţă ţării. Actul original, adoptat în 1991, a ars în timpul protestelor din aprilie 2009, când clădirea legislativului de la Chişinău a fost incendiată.
Din cei 278 de deputaţi care au semnat Declaraţia de Independenţă, în viaţă mai sunt doar 230. Semnăturile parlamentarilor decedaţi vor fi scanate.
Sursa: Timpul.md
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!