(DECLARAȚIE) Kovesi e probabil cel mai bun procuror şef din istoria DNA
„CSM vrea să aibă prerogativa nominalizării şefilor de parchete. Am vorbit despre modificarea pachetului adoptat în 2004 privind justiţia, acum la11 ani de la adoptarea acestui pachet, CSM spune că a făcut propuneri pentru îmbunătăţire. Vorbim de legi organice, nu se pot modifica prin ordonanţă de urgenţă, nu sub mandatul meu.
M-am întâlnit cu asociaţii de magistraţi care au spus că nu se regăsesc în acest proiect. Susţin că orice proiect de modificare a unei legi organice trebuie supus unei consultări publice. Discuţia nu a privit în mod particular numirea în parchete, dar e adevărat că această numire în parchete figurează printre propunerile de modificare. În 2004 când legile au fost adoptate, propunerea era la CSM, legea a fost modificată în 2005. Trebuie să avem o dezbatere dar spun că, din cauză că nu vreau sub mandatul meu să modific prin OUG aceste legi, nu am decât opţiunea de a respecta aceste legi.
Legea recunoaşte procurorul ca pe un magistrat, dar procuror faţă de judecător, funcţionează sub autoritatea ministrului justiţiei, aşa că nu este împotriva bunelor practici ca propunerea să fie făcută de ministrul justiţiei, indiferent cine e. Va fi un an complicat, un an în care acest CSM este în ultimul an de mandat, am discutat în şedinţa anterioară de plen despre calendarul alegerilor, avem un consiliu care anul acesta îşi termină mandatul, avem un parlament care e în ultimul an de mandat, avem un min pentru un mandat limitat de un an”, a declarat Raluca Prună.
Ministrul Justiţiei a clarificat şi o declaraţie făcută anterior în legătură cu mandatul Codruţei Kovesi la DNA. „Nu am nimic împotriva Codruţei Kovesi, dimpotrivă, e probabil cel mai bun procuror şef al DNA de când e DNA. Legea spune clar care sunt condiţiile care trebuie îndeplinite de procurori, legea vorbeşte de mandate de trei ani cu posibilitatea reînnoirii o dată. Există posibilitatea ca fără o procedură anume şi pe baza unor rezultate statistice, persoana care se află la conducerea unui anumit parchet să poată fi reinvestită. Este prematur să spun dacă aş avea sau nu ceva împotriva prelungirii mandatului Codruţei Kovesi. Nu cred că pot face evaluări în direct privind o performanţă a procurorilor de cel mai înalt nivel în România”, a afirmat ministrul Justiţiei.
"Agenția pentru Recuperarea Prejudiciilor va fi funcțională, „va fi operațională” la sfârșitul lunii iunie a acestui an" – este promisiunea făcută și reiterată de ministrul Justiției, Raluca Prună. „Legea a fost adoptată în 11 noiembrie. Eu mi-am stabilit, împreună cu echipa extraordinară din Ministerul Justiției care a lucrat la acest proiect, un termen foarte ambițios și am promis că, la sfârșitul lui iunie, ea (Agenția pentru Recuperarea Prejudiciilor, n.r.) va fi operațională”, a spus Raluca Prună. „Cel mai important lucru în materie penală, în această materie a infracționalității gulerelor albe, este să recuperăm banii. Și, din păcate, aici România are încă un drum lung de făcut”, a adăugat ministrul.
În acelaşi interviu televizat, ministrul Justiției Raluca Prună a declarat că în procedura de selecție pentru propunerile pe care le va face pentru conducerea PICCJ și DNA va include criteriul integrității, despre care crede că este cel mai important. Ea a arătat că există prevederi legale privind această procedură și tot legea stabilește și o condiție de vechime pentru candidații la șefia PICCJ și DNA, de 10 ani în funcția de judecător sau procuror. Totodată, există îndrumări ale Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), care prin hotărâri ale secției de procurori sau ale plenului stabilește niște criterii care privesc profesionalismul, a mai spus ministrul.
Prună a anunțat că va include criteriul integrității în procedura pe care urmează să o facă publică. "Am să pun în procedura pe care o voi anunța public, care va fi transparentă, criteriul integrității, care cred că este cel mai important, pentru că putem fi extraordinar de buni profesioniști, dar, dacă nu suntem persoane integre, în sensul cel mai larg cu putință al termenului, cred că profesionalismul nu mai contează. Deci, integritatea, și lipsa oricărei suspiciuni cu privire la integritate, este o condiție în opinia mea esențială pentru ca cineva să se poată înscrie într-o asemenea cursă", a spus Prună.
Întrebată ce crede despre activitatea actualilor șefi ai PICCJ și DNA, Tiberiu Nițu și respectiv Laura Codruța Kovesi, Prună a spus că rezultatele muncii acestora "pot fi citite obiectiv de fiecare dintre noi, de fiecare cetățean român care are un interes în justiție ca serviciu public, în rapoartele care se fac de către aceste instituții".
"Știți că, la începutul fiecărui an, și Parchetul general, și DNA au bilanțuri. Și va fi atunci ocazia cea mai bună ca într-un mod absolut nesubiectiv și uitându-ne pe statistici să constatăm care este performanța așa cum este ea reflectată în numărul de cauze, numărul de condamnări în instanță, numărul de achitări. Deci vom avea cifre, care sunt mai obiective decât opinia mea la acest moment", a msi spus ministrul Justiției.
Tiberiu Nițu și Codruța Kovesi își încheie în mai mandatele la conducerea PICCJ și respectiv DNA, existând posibilitatea să fie propuși pentru un al doilea mandat în aceste funcții.
sursa: romanialibera.ro