Sport

DECLARAȚIE: Nu avem o Agenție Antidoping și sportivii moldoveni nu știu că FOLOSESC substanțe INTERZISE

De această părere sunt oficialii din sport, care au atenţionat că suspendarea atleţilor noştri va continua dacă nu va fi creată o Agenţie Antidoping. Ministerul Tineretului şi Sportului spune că a iniţiat deja procedura, dar aceasta este blocată din cauza legislaţiei.

Preşedintele Federaţiei de Haltere, Tudor Casapu, spune că sportivii Gheorghe Cernei şi Alexandru Şpac au fost depistaţi pozitiv în urma folosirii unor suplimente alimentare.

"Fără preparate vitaminoase nu poţi face sport de performanţă. Uitaţi-vă cum se obţin recordurile mondiale. Uitaţi-vă la atletism şi la alte sporturi", a declarat Casapu.

Reprezentanţii Comitetului Naţional Olimpic susţin că, de cele mai multe ori, sportivii moldoveni nici nu ştiu că folosesc substanţe interzise.

"Noi nu avem o Agenţie Antidoping, nu avem un centru medical unde sportivii noştri ar putea să verifice toate preparatele de refacere că ele nu conţin doping", a menţionat prim-vicepreşedintele CNO, Nicolae Piatac.

Parlamentul a votat Legea cu privire la combaterea dopajului în sport în primăvara anului trecut. Proiectul de creare a Agenţiei Antidoping rămâne însă blocat pentru că legislaţia nu prevede existenţa unei astfel de instituţii.

"Ministerului i-au fost alocate 1.000.000 de lei pentru crearea Agenţiei şi şase unităţi de personal. Problema este doar la nivel de modificare a acestei legi. Sau Agenţia rămâne în subordinea Guvernului, sau în subordinea Ministerului", a spus juristul Ministerului Tineretului şi Sportului, Radu Stratuţa.

În Moldova există un singur centru de medicină sportivă, care nu dispune de utilaj pentru testarea medicamentelor şi suplimentelor alimentare şi nici nu are posibilitatea de a efectua teste antidoping.

TIMPUL.MD via PUBLIKA.MD

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *