Ultima oră

Declarație: PD va sancţiona membrii săi din Găgăuzia care au susţinut organizarea referendumului

Andrian Candu a menţionat că cei care se fac vinovaţi de organizarea unei acţiuni ilegale vor răspunde conform legii, indiferent de partidul din care vin. Şi başcanul Găgăuziei, Mihail Formuzal riscă să fie sancţionat. În cazul în care se va demonstra că a comis acţiuni ilegale prin organizarea referendumului, acesta riscă să-şi piardă fotoliul din Guvern. „Referendumul a fost organizat cu un caracter tendenţios, o înscenare clară, cu ştampile şi buletine ilegale. Nimeni nu ştie de unde au venit banii cu care a fost finanţat acest referendum, deoarece ei nu au fost declaraţi etc Acte ilegale au fost cu duiumul. Oamenii de acolo nici nu au fost informaţi că uniunea pentru care votează nu există, iar ceea ce s-a întâmplat ca rezultat este nesemnificativ pentru politica externă a Republicii Moldova”, a spus Andrian Candu.

Vicepreşedintele Partidului Liberal Democrat, Valeriu Streleţ, a specificat că forţele politice implicate în organizarea referendumului ilegal din Găgăuzia ar trebui să dea dare de seamă pentru acţiunile sale. În viziunea lui Valeriu Streleţ, acţiunea de duminică a fost posibilă şi din cauza carenţelor guvernării care nu a fost suficient de convingătoare şi a lăsat teren pentru comunişti care şi-au făcut de cap în regiune. „Au indus lumea în eroare şi au prezentat doar o viziune, cea pro-estică. Rezultatul era unul previzibil, având în vedere propaganda care a fost făcută, dar acest referendum nu va avea efecte juridice”, a spus Valeriu Streleţ.

Deputatul comunist, Alexandru Petcov, a subliniat că referendumul de duminică din Găgăuzia a fost legal, iar, conform legislaţiei autonomiei, alegerile la nivelul autonomiei nu trebuie să fie aprobate de către Comisia Electorală Centrală. Alexandru Petrov a spus că membrii PDM au susţinut organizarea referendumului local şi a prezentat un ziar cu un mesaj electoral prin care cetăţenii din UTA Găgăuzia sunt îndemnaţi să susţină integrarea în Uniunea Euroasiatică.

Pe 2 februarie locuitorii din Găgăuzia au participat la două referendumuri. Primul referendum a avut un caracter consultativ şi avut menirea să afle atitudinea faţă vectorul pro-european şi pro-rus de dezvoltare a Republicii Moldova. Al doilea referendum a fost unul legislativ şi a avut ca scop să obţină aprobarea locuitorilor regiunii în problema dreptului Găgăuziei la autodeterminare în cazul în care Moldova îşi pierde suveranitatea. Ambele plebiscite au fost recunoscute ilegale de instanţa de la Comrat.

Conform rezultatelor prezentate de către Comisia Electorală Centrală din regiune, peste 98% din populaţia din UTA Găgăuzia a votat pentru integrarea Republicii Moldova în Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan. Tot atâtea voturi au fost şi pentru adoptarea proiectului de lege privind dreptul la autodeterminare externă a găgăuzilor în caz că Republica Moldova îşi pierde suveranitatea
 
Sursa: IPN.MD

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *