Economie

Democraţie de paradă

La sfârşitul anului trecut, TIMPUL a scris cum s-au finanţat campaniile electorale. Noi ne-am referit mai mult la PCRM, care s-a aflat la guvernare mai bine de opt ani. După multe insistenţe şi ţipete dinspre autoritatea electorală, CEC a desecretizat o parte din sursele de finanţare ale fostului partid de guvernare în cele două campanii din anul trecut – din 5 aprilie şi 29 iulie. Dar au făcut-o moldoveneşte – doar de ochii lumii. S-au justificat că Legea cu privire la datele cu caracter personal le interzice să publice datele persoanelor care au făcut donaţii, fără acordul acestora. Funcţionarii brusc au uitat că toate informaţiile personale ce se conţin în buletinul de identitate sunt informaţii publice şi de faptul că datele personale care figurează în rapoartele publice – în cazul nostru, rapoarte despre finanţarea campaniei electorale – sunt publice.

Până la urmă, Iurie Ciocan, secretarul CEC, ne-a permis doar consultarea documentaţiei financiare. Am aflat că PCRM s-a finanţat fictiv din donaţiile funcţionarilor de tot felul: pădurari, şefi de spitale raionale, angajaţi ai inspectoratelor fiscale, ai caselor teritoriale de asigurări în medicină şi ai celor de asigurări sociale, primari, şefi de poştă şi de telefonie, precum şi şefi de centre militare raionale şi chiar un comisar raional de poliţie, plus o droaie de angajaţi ai consiliilor raionale, funcţionari de la guvern, preşedinţie şi ministere. Asta – doar pe hârtie. Listele conţineau semnături false, iar mulţi dintre „filantropi” au aflat despre donaţii din presă. Ei ne-au spus că din raioane nimeni n-a făcut nicio donaţie. Listele erau preluate din altă parte, iar semnăturile trucate. Dar CEC a trecut peste falsificări de semnături şi nici n-a finisat centralizarea datelor contabile pentru PCRM. Deşi am sesizat Procuratura Generală pe acest fapt, ea s-a făcut că plouă, de parcă n-ar exista în Codul Penal pedeapsă pentru „fals în acte publice”.

Aşa arată democraţia moldovenească. Legile rămân pe hârtie, justiţia le vede doar când are comandă, iar politicienii – când au nevoie de voturile noastre. În Statele Unite ale Americii există mai multe site-uri care publică listele donatorilor pentru candidaţi în campaniile electorale. Acolo există transparenţă şi oamenii pot exercita un control public. Doamne fereşte să apară funcţionari publici care fac donaţii şi nu declară sursa lor. Noi, însă, mai avem distanţă de ani lumină până la democraţia adevărată.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *