Actualitate

Demoniada moldoveneasca – fraudele din 5 aprilie 2009 (III)

Saptamana aceasta, Iurie Ciocan, secretarul Comisiei Electorale Centrale (CEC), a declarat pentru PRO TV, facand aluzie la TIMPUL, ca „un ziar cu acoperire nationala” a publicat liste electorale contrafacute, in care satul nu corespunde cu raionul si nici cu circumscriptia. Desi a vorbit la plural, Ciocan s-a referit la o singura lista, publicata in prima parte a acestui material, in care circa 40 de persoane semneaza, fara a le fi indicate numarul actelor de identitate, adresa, anul si ziua nasterii. Inscriptiile de pe lista arata ca aceasta este de la sectia nr. 28 din s. Ialpugeni, Soldanesti. Totodata, responsabili de la PL, care ne-au prezentat lista, ne-au asigurat ca s. Ialpugeni este in r-l Cimislia si nu in r-l Soldanesti. Totusi, respectiva lista face parte din documentele scrutinului din 5 aprilie. De aici se contureaza inca o frauda – atat de grava, incat il lasa fara cuvinte chiar si pe secretarul CEC. Va prezentam mai jos alte falsificari depistate de catre AMN, PL si PLDM, care au adus voturi suplimentare in mod ilicit.

Semnaturi reproduse fraudulos

Scopul fraudei este evident: daca cineva nu vine la votare, iar tu – membru al biroului electoral -, pentru ca nu risti nicio pedeapsa, semnezi in numele altora sau permiti unor alegatori sa voteze pentru altii. Aceasta frauda s-a practicat in proportii mari la 5 aprilie. De exemplu, observatorii de la sectia nr. 13 din s. Corjova, Criuleni, au observat un alegator care a semnat si a votat pentru cinci persoane. Ion Hancu din Ialoveni n-a participat la votare, dar cineva i-a reprodus fraudulos semnatura la sectia nr. 5 din localitate. Rusu Nicolae din Stefan-Voda a mers sa voteze la sectia nr. 7, dar in dreptul numelui sau era deja o semnatura care nu-i apartinea. Aceeasi intamplare a avut si Ceban Valeriu, la sectia nr. 39 din acelasi raion. Numai la sectia nr. 6/15 din s. Colicauti, Briceni, s-au depistat 64 de semnaturi reporduse fraudulos, la sectia din s. Bulboaca, Briceni – 62, in raionul Briceni – 361, in Cahul – 492, Criuleni – 410, Donduseni – 103, Hancesti – 227, Nisporeni – 81, Telenesti – 226, Orhei – 79, Causeni – 20, Balti – 168, Chisinau – 11, Rascani – 6, Stefan-Voda – 22. Un caz inexplicabil s-a intamplat la sectia nr. 28 din s. Talmaza, Stefan-Voda, unde sase persoane au fost incluse in lista suplimentara si exista semnaturile ca au votat, dupa care toate au fost sterse cu o linie: ?abarnac Ioan, ?abarnac Feodosia, Faraonov Vasile, Salcutan Viorel, Ciolac Angela, Vasilachi Iacov.

Au votat fara a semna in lista?!

Din graba, ca sa nu le vada observatorii, persoane necunoscute au votat de mai multe ori, fara macar sa semneze pentru cei carora le-au furat voturile. Adica, se aplica votul pe mai multe buletine de vot, iar in procesele-verbale nu se indica cifra celor care au votat, ci numarul tuturor buletinelor introduse in urna. Potrivit AMN, un asemenea caz a avut loc in s. Buteni, Hancesti, unde seful sectiei de votare, Ion Mahu, a observat ca Natalia Garleanu (adepta a PCRM) a intrat in cabina de vot cu trei buletine de vot. Ea a motivat ca a luat mai multe buletine din greseala. Se presupune ca Garleanu a primit buletinele de la Vasinschi Nina, consilier comunist si membra a comisiei electorale. Mai mult, Mahu a fost sunat imediat de o persoana importanta din PCRM, care l-a avertizat sa nu faca public acest caz… La sectia nr. 9 din s. Sagaidac, Cimislia, din 15 persoane incluse in lista de votare la domiciliu, au votat numai trei, desi in procesul-verbal se arata 15(!) votanti. La sectia 15 din s. Cruglic, Criuleni, in lista suplimentara sunt incluse 17 persoane si tot atatea buletine au fost folosite, dar, de fapt, au votat numai opt. La fel s-au acumulat ilicit 14 voturi la sectia nr. 8 din s. Baltata, Criuleni. La sectia 13 din s. Corjova, Criuleni, in urna de vot au fost gasite cu 28 de buletine mai mult decat semnaturi. La Cahul, diferenta dintre cifrele din listele electorale si cele din procesele-verbale variaza de la 10 pana la 100.

Votarea multipla

Respectiva frauda presupune votarea de catre aceeasi persoana de cateva ori, la diferite sectii sau pe diferite liste. Bunaoara, 28 de persoane inscrise in listele de baza la sectia nr. 38 din Tigheci, Leova, au votat si in listele suplimentare ale sectiei nr. 39 din acelasi sat. Marza Ion din s. Sofia, Hancesti, a votat aici pe lista de baza, iar in s. Negrea – pe cea suplimentara. Cheptene Zinaida a votat in lista de baza la sectia nr. 4 si in cea suplimentara la sectia nr. 5 din Glodeni. In acelasi oras, Chepea Iulian a votat la sectia nr. 1 pe lista de baza si la sectia nr. 2 – pe suplimentara. La una si aceeasi sectie, au votat pe doua liste: Scutelnic Maria (sectia nr. 12, s. Cimiseni, Criuleni), Buhna Maria (sectia nr. 17, s. Carpineni, Hancesti), Turculet Maria (sectia nr. 15, s. Caracui, Hancesti), Goncear Ion (sectia nr. 4, Calarasi), Strungari Parascovia, Calancea Valentina, Calancea Pantelimon (sectia nr. 42, Tataresti, Straseni). La sectia nr. 25 din s. Ciuciuleni, Hancesti, au fost inclusi in aceeasi lista de doua ori: Movileanu Armenia, Rusu Nicolai, Buza Nicolai si Buza Mariana. Andries Zinaida, membru al comisiei la sectia nr. 4 din Falesti, a votat aici in baza certificatului cu drept de vot, iar la sectia nr. 3 – pe lista de baza. Caburgan Vladimir, nascut in 1929, este prezent in trei liste (!) ale sectiei nr. 1 din Stefan-Voda, cu aceleasi adresa si act de identitate. PLDM a depistat 120 asemenea cazuri numai la Leova, iar PL – 5.214 cazuri in listele verificate.

Santajati sa voteze de doua ori

Codreanu Alina si Tudoreanu Andrei din s. Gura Galbenei, Cimislia, au solicitat la sectia nr. 25 sa li se elibereze certificate de vot pentru a vota in alta localitate. In schimb, sefii comisiei de votare le-au cerut sa semneze in listele electorale, precum ca au votat si aici. Iar la sectia nr. 69 din s. Voinescu, Hancesti, la patru persoane se arata ca au primit certificate de vot, dar semnaturile lor figureaza si in aceste liste.

Mai multi alegatori au votat cu acelasi act de identitate

La 5 aprilie, s-a admis si participarea la votare a mai multor persoane cu acelasi buletin de identitate. La sectia nr. 8 din Orhei si nr. 29 din s. Milesti, Nisporeni, cate doua persoane au votat cu acelasi act. La sectia nr. 27 din s. Micleuseni, Straseni, Zinovia si Elena Raclari, dar si Gheorghe si Parascovia Bogdan au votat cu aceleasi acte de identitate. In total, PL a descoperit 3.280 de cazuri similare, numai la Orhei numarul lor ridicandu-se la 608.

Alegatori cu mai multe acte de identitate

Alti alegatori au votat de mai multe ori cu acte de identitate diferite. In 21 de sectii din Soroca au fost consemnati 30 de electori care au votat cu doua acte de identitate. Altii au votat cu buletine de identitate cu numere gresite. Doar in listele sectiei nr. 54 din s. Pascani, Hancesti, sunt inscrise 14 numere de acte gresite.

Adaugati suplimentar in listele de baza

Potrivit legislatiei, orice persoana care nu este inclusa in lista de baza, dar vine sa voteze cu acte in regula, este inscrisa in lista suplimentara. La 5 aprilie, insa, mai multe liste de baza au fost suplinite cu nume noi, scrise de mana. Doar la Orhei, Opozitia a descoperit 24 asemenea incalcari. Adaugand nume, chiar incalcand legea – daca acest lucru intereseaza pe cineva -, poti obtine voturi ilegale pentru un partid anume.

Adrese sau nume inventate

Un barbat, Andrei Melinte, a votat pe listele suplimentare la sectia nr. 2 din Falesti, fiindu-i indicat ca locuieste pe str. Babinschi, 26. Aceasta strada insa – s-a stabilit cu certitudine – nici nu exista la Falesti. In lista suplimentara a sectiei nr. 3 din acelasi oras a votat Miron Costin, domiciliat pe strada Miron Costin… In listele sectiei nr. 37 din s. Moldovanca, Falesti, domiciliul lui Efimita Ivan si Efimita Galina este „fabrica de zahar”.

Impusi sa voteze cu comunistii

Dupa alegeri, s-au adresat Opozitiei parinti ai militarilor, care sustineau ca fiii lor au fost impusi sa voteze PCRM si sa-si fotografieze cu telefonul mobil buletinul de vot, altminteri erau amenintati cu bataia si alte pedepse. Asemenea sesizari au venit si de la rudele detinutilor. Opozitia atrage atentia asupra participarii la votare a persoanelor declarate incapabile de exercitiu prin hotarari de judecata definitive si a celor condamnate la privatiune de libertate pentru comiterea crimelor grave, deosebit de grave si exceptional de grave, semnaturile carora figurau in unele liste electorale.

Comunistii isi ascund pacatele

Pana in 2009, dupa alegri, listele se transmiteau primariilor si preturilor pentru perfectarea lor in urma observatiilor alegatorilor. In octombrie 2008, insa, CEC a adoptat in taina un regulament ce prevedea transmiterea listelor electorale instantelor judecatoresti. Proiectul nu a fost pus in discutie cu partidele de opozitie, care au aflat surprinse despre aceasta abia dupa 5 aprilie.

Dupa ce, la 8 aprilie, CEC a permis accesul Opozitiei la listele electorale, PCRM a reactionat imediat. Pentru a stopa cu orice pret verificarea listelor, care ar fi putut conduce la declararea alegerilor nule, comunistii au contestat decizia CEC la Curtea de Apel. Supusa guvernarii, Curtea a interzis copierea listelor, iar comunistii s-au grabit sa ceara, fara nicio logica, renumararea voturilor. Nu-i exclus ca, in cadrul acestei proceduri, sa fi fost nimicite cele mai compromitatoare acte electorale, dar insasi respectiva intentie presupune distragerea atentiei opiniei publice de la falsificari. La 22 aprilie, Curtea Constitutionala s-a facut ca nu aude probele fraudarii si a validat alegerile, dupa care Voronin le-a daruit membrilor Curtii cate un ceas performant. Asemenea cadouri au primit si unii membri ai CEC, dar si unii primari comunisti. Culmea voroninismului – dupa ce bizara lista a alegatorilor, pregatita de Ministerului Dezvoltarii Informationale, a reprezentat un atu primordial in fraudarea alegerilor, ministrul Pavel Buceatchi a fost decorat cu Ordinul „Gloria Muncii” in ziua de 7 aprilie, cand cladirile Parlamentului si Presedintiei erau devastate…

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *