ActualitateSănătate

Descoperire uluitoare a cercetătorilor! Vitamina care ar putea juca un rol important în combaterea cancerului

Un studiu recent, publicat în revista Science, sugerează că vitamina D ar putea juca un rol important în combaterea cancerului, scrie Mediafax.

Cercetătorii au descoperit că șoarecii hrăniți cu o dietă bogată în vitamina D au avut o rezistență sporită la tumori și au răspuns mai bine la tratamentele de imunoterapie. Studiul a fost realizat la Institutul Francis Crick din Londra, la Institutul Național de Cancer (NCI) al Institutului Național de Sănătate (NIH) din SUA și la Universitatea daneză din Aalborg. Studiul a demonstrat că vitamina D acționează la nivelul intestinului, favorizând creșterea unei bacterii benefice numite Bacteroides fragilis. Această bacterie pare a fi responsabilă de stimularea sistemului imunitar al șoarecilor, făcându-i mai rezistenți la cancer.

Ce arătau studiile anterioare Studii anterioare au sugerat o legătură între deficitul de vitamina D și riscul de cancer la om, deși dovezile nu erau concludente. Cercetătorii analizaseră un set de date de la 1,5 milioane de persoane din Danemarca, care a scos la iveală o legătură între nivelurile scăzute de vitamina D și un risc mai mare de cancer, notează ANSA.

O analiză separată a unor bolnavi de cancer a sugerat, de asemenea, că persoanele cu niveluri mai ridicate de vitamina D au șanse mai mari de a răspunde bine la tratamentele de imunoterapie. „Este posibil ca vitamina D să regleze microbiomul intestinal pentru a favoriza un tip de bacterii care conferă o imunitate mai bună la cancer”, explică Caetano Reis e Sousa, autorul principal al studiului. „Acest aspect ar putea fi într-o zi important pentru tratamentul cancerului la om, dar sunt necesare studii suplimentare”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *