Deținut, infectat cu virusul HIV și supus tratamentelor inumane
La 21 ianuarie 2005, reclamantul a fost arestat de către reprezentanții „forțelor de ordine” de la Tiraspol, fiind acuzat de săvârșirea infracțiunii de jaf. El a fost deținut în izolator aproape șase luni, după care a fost eliberat pe cauțiune. În perioada detenției, acesta a fost deținut în condiții foarte proaste împreună cu persoane infectate cu virusul HIV și supus tratamentelor inumane și degradante din partea reprezentanților izolatorului. Mai mult, reclamantul susține că un doctor l-ar fi infectat cu virusul HIV după ce a utilizat o seringă comună pentru toți colegii săi de celulă.
Drept urmare, reclamantul pretinde că drepturile lui procesuale au fost încălcate, deoarece abia după doi ani și jumătate de la săvârșirea pretinsului jaf, în cadrul cercetării cauzei, victima l-ar fi recunoscut pe reclamant după o fotografie. Mai mult ca atât, reclamantul avea alibi potrivit căruia, la momentul comiterii jafului, se afla pe teritoriul Federaţiei Ruse, fapt confirmat de ştampilele din paşaport. Cu toate acestea, alibiul a fost respins fără vreo oarecare investigație de către reprezentanții forțelor de ordine secesioniste.
La 29 august 2006, „judecătoria” din Tiraspol l-a condamnat pe reclamant la șapte ani de „închisoare”. Reclamantul a fost plasat într-un loc de detenție în care condițiile erau foarte proaste. Celula în care acesta a fost plasat era suprapopulată, nu avea plimbări zilnice, alimentația era foarte proastă și mai erau plasate persoane cu diferite boli contagioase. La 26 septembrie 2006, „judecătoria supremă” din Tiraspol a respins apelul reclamantului.
În fața CtEDO, reclamantul pretinde încălcarea art.3 din Convenția Europeană, aplicarea relelor tratamente de către „miliție”, detenția în condiții inumane și degradante, asistență medicală neadecvată. De asemenea, reclamantul susţine că detenția sa de către reprezentanții „republicii moldovenești nistrene” nu este conformă prevederilor art. 5.1 al CEDO. Cu referire la pretinse proceduri judiciare, reclamantul afirmă că acesta nu avut parte de un proces echitabil în sensul art. 6.1 al CEDO.
În fața Curții Europene a Drepturilor Omului, cazul este înaintat împotriva R. Moldova și a Federației Ruse, fiind reprezentat de avocaţi și juriști din cadrul Asociației Promo-LEX.
Timpul.md via Promo-LEX
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!