Actualitate

Deținuții minori de la Penitenciarul din Goian vor avea ateliere bine dotate pentru instruirea vocațională

La eveniment au participat: Ambasadorul României în Republica Moldova, Marius Lazurca, reprezentantul permanent al Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) în RM, Dafina Gercheva, directorul Departamentului Instituțiilor Penitenciare, Ana Dabija și alți reprezentanți ai sistemului penitenciar.

Reuniunea a demarat cu discursul directorului DIP, Ana Dabija, care a menționat că munca joacă un rol important în achiziţionarea de aptitudini şi competenţe care le vor fi utile copiilor din custodia instituţiei penitenciare de la Goian şi după eliberare. „Programele de instruire vocaţională îi vor ajuta să se dezvolte pe plan personal şi social, astfel încât aceşti tineri să-şi poată asuma responsabilitatea propriei vieţi, să trăiască cu demnitate fără a se mai întoarce după gratii. Mă bucur enorm, că instituţia penitenciară va putea oferi acestor tineri o gamă largă de activităţi de instruire vocaţională, ce vor contribui la gestionarea corectă a timpului petrecut în detenţie, precum şi la reintegrarea eficientă în societate”, a declarat Dabija.

Deținuții minori de la penitenciarul din Goian vor beneficia de condiții mai bune pentru desfășurarea programelor de formare profesională, care au drept scop creșterea ratei de reintegrare cu succes a foștilor deținuți în societate. Atelierele recent renovate din penitenciarul Goian, vor fi utilizate pentru a instrui viitori cizmari, bucătari, lăcătuși auto, frizeri, precum și pentru alte activități de terapie ocupațională, cum ar fi: ceramica, arta fotografică și lucrul în lemn.

Guvernul României a oferit asistență de 120,744 dolari SUA în cadrul proiectului „Consolidarea formării profesionale a deţinuţilor minori pentru re-socializare şi angajare în câmpul muncii după liberare”, care a avut scopul de a îmbunătăți condițiile pentru resocializarea și reintegrarea în societate a minorilor deținuți, folosind metode pro-active de intervenţie şi activități de terapie ocupaţională. Acest proiect, implementat în cadrul programului PNUD „Suport pentru reforma sectorului justiției în Moldova”, s-a concentrat pe sporirea capacităților profesionale ale angajaților penitenciarului din Goian pentru interacţionarea dinamică cu minorii și pe oferirea accesului la formare profesională calitativă pentru toţi minorii din detenție.

Prezent la eveniment, Ambasadorul României în R. Moldova, Marius Lazurca a remarcat că începând de astăzi, minorii de la Penitenciarul din Goian dispun de spații adecvate pentru instruirea vocațională, precum și de ateliere renovate pentru perfecționarea unor abilități și deprinderi profesionale necesare. „Aceste abilități le vor facilita reintegrarea viitoare în societate, în special pe piața muncii. Guvernul României este dispus să ofere în continuare sprijin pentru perfecționarea personalului din penitenciar, precum și pentru diversificarea capacităților folosite pentru dezvoltarea aptitudinilor și abilităților profesionale ale minorilor de la Goian” a subliniat Lazurca.

Totodată, Dafina Gercheva, Reprezentantul Permanent al PNUD în R. Moldova a declarat că experiența a arătat că programele de schimbare de comportament, care sunt un element important al conceptului de securitate dinamică, generează rezultate cu impact sporit și contribuie la reducerea riscului de recidivă. 

Penitenciarul pentru minori din Goian este primul din R. Moldova care funcționează în baza conceptului de securitate dinamică, ceea ce înseamnă că personalul penitenciarului observă în mod activ și interacționează frecvent cu deținuții, pentru a-i înțelege mai bine și pentru a evalua riscurile potențiale pe care ar putea să le reprezinte. Pe parcursul anului 2014, Administraţia Şcolii de Meserii nr.1 din Chişinău a instruit 7 deținuți minori la specialitatea de bucătar, 7 minori la specialitatea de frizer şi 10 la specialitatea de cizmar. De asemenea, angajații penitenciarului au fost instruiți de către experți români cum să dezvolte și să aplice programe de schimbare de comportament, cu un accent special pe două tehnici: gestionarea furiei/reducerea violenței și interviul motivațional.

În prezent, 29 de deținuți minori își ispășesc pedeapsa penală în cadrul Penitenciarului nr.10 din Goian. 

TIMPUL.MD

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *