Actualitate

Devetașka – peștera bulgară cu 70.000 de ani de locuire umană

Peștera Devetașka este o peșteră enormă din Bulgaria, care a oferit adăpost grupurilor de oameni încă din paleoliticul târziu și, de atunci, în mod continuu, timp de zeci de mii de ani. În prezent abandonată de oameni, ea rămâne un sit de importanță națională și internațională și găzduiește aproximativ 30.000 de lilieci.

Peștera Devetashka, cunoscută în Bulgaria sub numele de Devetàshka peshterà, este situată la aproximativ 18 kilometri nord de Lovech, în apropiere de satul Devetaki. Este o peșteră carstică formată din dizolvarea rocilor solubile și caracterizată prin doline, peșteri și sisteme de drenaj subteran.

Peștera în sine este imensă, măsurând aproximativ 2 kilometri în lungime și având o “sală” de intrare imensă, cu o înălțime de 60 de metri. Pe alocuri, tavanul se află la 100 de metri deasupra solului și există șapte găuri uriașe prin care lumina zilei luminează interiorul vast. Aceste găuri sunt cele care i-au adus peșterii numele de Maarata sau Oknata (“ochii”).

La aproximativ 200 de metri de la intrare, peștera se separă în două ramuri. Pe partea stângă, un mic râu curge de-a lungul ei, formând lacuri și cascade în miniatură, trecând prin sala principală și vărsându-se în cele din urmă în râul Osam. Partea dreaptă este caldă și uscată și conține mai multe camere, care se termină cu o sală rotundă, cunoscută sub numele de Altar. În această peșteră enormă pot fi găsite stalactite și stalagmite frumoase, râulețe, cupole naturale maiestuoase și arcuri și se poate înțelege de ce diverse populații umane ar fi ales Devetashka ca locuință.

Vedere din interior spre intrarea principală și primele două deschideri mari.

Peștera Devetashka a fost redescoperită de un om de știință bulgar în 1921, dar nu a fost excavată în întregime până în anii 1950, când s-a intenționat transformarea peșterii într-un depozit uriaș. Studiile au arătat că a fost locuită aproape continuu încă din paleoliticul târziu. Primele urme ale prezenței umane datează de la mijlocul Epocii Timpurii a Pietrei, în urmă cu aproximativ 70.000 de ani. Peștera Devetashka conținea, de asemenea, una dintre cele mai bogate surse de artefacte culturale din neolitic (mileniul VI – mileniul IV î.Hr.).

Artefact din bronz găsit în peștera Devetashka (secolul al V-lea î.Hr.), Muzeul Național de Istorie din Bulgaria.

În anii 1950, peștera Devetashka a fost folosită ca sit militar și pentru depozitarea petrolului, ceea ce a dus la distrugerea unora dintre formațiunile naturale din peșteră. Astăzi, în interiorul peșterii au rămas baze de beton în care fuseseră instalate rezervoare mari de petrol. A fost construită o cale ferată care duce la intrarea în peșteră, iar unele rămășițe ale unui pod pot fi găsite peste râu.

Una dintre intrările în Peștera Devetashka.

Peștera este probabil cel mai bine cunoscută pentru rolul său din filmul de acțiune “The Expendables 2”, filmat în 2011, în care Sylvester Stallone aterizează de urgență cu un avion în bârlogul subteran al lui Jean Claude Van Damme. După film, naturaliștii locali au observat că populația de lilieci a scăzut semnificativ din cauza stresului suferit în timpul filmărilor, iar Curtea Supremă Administrativă a Bulgariei a declarat că această filmare a încălcat reglementările de mediu din Bulgaria. În iunie 1996, Peștera Devetashka a fost declarată monument natural.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *