Diamanta Paterău: „Cânt la lume că mi-e dragă…”
În 1999-2003 şi-a făcut studiile la Colegiul de Muzică „Ştefan Neaga” din Chişinău, la canto popular, în clasa profesorului Ioan Paulencu, iar în 2003-2007 – la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice, Facultatea Istoria Muzicii şi Folclor, tot la canto popular cu acelaşi profesor. În prezent este solistă a Orchestrei de muzică populară „Folclor” a Filarmonicii Naţionale „Serghei Lunchevici”, dirijată de artistul poporului Petre Neamţu.
Deşi e destul de tânără, Diamanta Paterău a reuşit să-şi facă un nume în muzica populară de la noi. În 2003 a înregistrat la Radio Moldova cu Orchestra de muzică populară „Folclor” piesele „La fântâna părăsită” şi „Fă-mă, Doamne, o hulubiţă”. A luat premii la toate festivalurile-concurs la care a participat. În 2001 a fost distinsă cu premiul I la Festivalul naţional de muzică populară „Tamara Ciobanu”. Anul 2004 îi aduce Marele Premiu la Festivalul Naţional de Romanţe „Crizantema de Argint” şi Premiul I la Festivalul Internaţional de Romanţe „Crizantema de Aur” de la Târgovişte, România.
În 2008 este angajată la Orchestra „Folclor”. În acelaşi timp, în anii 2007-2009 îşi face studiile de masterat la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice, la acelaşi profesor – Ioan Paulencu. Examenul de masterat a constat într-un concert cu genericul „Cânt la lume că mi-e dragă”, care a avut loc la Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici”. „Acesta a fost primul meu concert solo. Am cântat 18 piese de diferit gen – baladă, doină, cântec prelung, cântec de nuntă, de glumă, iar la sfârşit, împreună cu maestrul Ioan Paulencu, am prezentat un ritual de nuntă – scoaterea miresei din casă şi iertăciunea”, ne povesteşte Diamanta Paterău.
Pe parcurs a înregistrat diverse melodii populare. Recent, împreună cu regizorul Victor Ciobanu şi operatorul Liviu Vicol, a realizat videoclipul la piesa „La fântâna părăsită”. „Subiectul piesei sunt doi bătrâni – bunicii mei de pe mamă, Alexandra şi Nicolae Zaharia din satul Sofia. Lansarea videoclipului a fost făcută pe 3 iunie curent la Filarmonica Naţională. Se bucură de un succes deosebit la toate posturile noastre de televiziune. În curând îl voi lansa şi la postul de televiziune din România „Favorit”, precizează harnica interpretă.
În continuare, ea are de gând să înregistreze piese noi pe muzica lui Corneliu Botgros și a lui Gheorghe Banariuc. Unele melodii îi aparţin ei. Mai colaborează cu textiera Mariana Honceru din Botoşani şi cu tânăra poetă Cătălina Lungu din Chişinău. Succesul, ne spune ea, îl datorează mamei sale, care a crescut-o şi i-a insuflat dragostea de muzică, precum şi profesorului ei Ioan Paulencu.
„Visez să înregistrez un CD cu cântece de petrecere şi romanţe, precum şi un nou videoclip. De asemenea, intenţionez să cuceresc publicul de peste Prut”, afirmă Diamanta Paterău.
„Este o cântăreaţă cu capacităţi extraordinare, cu o forţă de muncă enormă. Ea are toate şansele să lase o urmă adâncă în muzica populară de la noi”, ne-a spus profesorul ei, artistul poporului Ioan Paulencu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!