Ultima oră

Diaspora ştiinţifică revine acasă

Primul este cel intitulat „Conectarea diasporei ştiinţifice a R. Moldova la dezvoltarea ştiinţifică şi economică a ţării de origine”, finanţat de Fundaţia Naţională Elveţiană pentru Ştiinţă şi Agenţia Elveţiană de Dezvoltare şi Cooperare, implementat de AŞM şi EPFL din Elveţia. Cel de-al doilea ţine de „Abordarea fenomenului exodului de creieri şi consolidarea Republicii Moldovei ca platformă de cercetare şi dezvoltare prin revenirea temporară a oamenilor de ştiinţă moldoveni expatriaţi”, care prevede repatrierea temporară a 30 de cercetători originari din R. Moldova.

În deschiderea evenimentului, acad. Gheorghe Duca a menţionat faptul că savanţii originari din R. Moldova, aflaţi în diasporă, sunt cu trup şi suflet pentru Moldova, sunt entuziaşti, dar, cu regret, statul nostru nu le acordă atenţia meritată şi acest potenţial intelectual nu este pe deplin valorificat. „Prin cele două proiecte lansate la Chişinău, a subliniat preşedintele AŞM, punem în aplicare nişte mecanisme stimulatorii de durată, menite să atragă şi să implice diaspora ştiinţifică în procesul de dezvoltare şi modernizare a R. Moldova”.

Prezenţi la lansare, experţii elveţieni prof. Jean-Claude Bolay, şeful Direcţiei Cooperare a Institutului Federal de Tehnologii din Lausanne şi dr. Gabriela Tejada, colaborator ştiinţific la aceeaşi instituţie, au salutat eforturile depuse de AŞM în ceea ce priveşte crearea unui cadru practic de colaborare cu savanţii expatriaţi şi implicarea acestora în rezolvarea problemelor cu care se confruntă R. Moldova.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *