DicÅĢionar de nume: Bivol
Au existat mai multe specii de bivoli. Unele din ele au fost domesticite Åi se cresc în sudul Europei, nordul Africii, sud-estul Asiei Åi în Caucaz, unde bivolii sunt folosiÅĢi ca animale de muncÄ Åi de lapte. Probabil cÄ au existat Åi în unele regiuni ale României, de vreme ce în lexiconul românesc existÄ nu numai cuvintele bivol Åi bivoliÅĢÄ, ci Åi bivolar, în pronunÅĢie popularÄ biholar „pÄzitor al unei cirezi de bivoli”. Mai mult decât atât, printr-o asociaÅĢie dintre aspectul exterior al animalului respectiv Åi al unor persoane, numele bivol a devenit un epitet dat unui om gras, mÄtÄhÄlos.
Se Åtie cÄ porecla reflectÄ trÄsÄturile fizice, morale, psihice ale primului purtÄtor, iar la urmaÅii acestuia, deÅi ei sunt identificaÅĢi prin aceeaÅi poreclÄ, devenitÄ supranume, sensul iniÅĢial al poreclei nu mai corespunde realitÄÅĢii. Porecla se desemantizeazÄ Åi nu mai caracterizeazÄ persoana, ci devine pur Åi simplu nume. AstÄzi un om cu numele Bivol poate fi slab, subÅĢire, uscÄÅĢiv, tras prin inel, cum se spune despre un bÄrbat elegant.
AtestÄrile documentare, foarte puÅĢine, denotÄ faptul cÄ numele Bivol a apÄrut în Moldova, în secolul al XVIII-lea. La 1724 este atestat Åtefan Bivol din PojorÄni, ÅĢin. LÄpuÅna. La 1732 este atestat Åtefan Bivol, rÄzeÅ de Suruceni. La 1774, în ÅĢin. CârligÄtura, este atestat IonaÅ biholar, iar în ÅĢin. Orhei-LÄpuÅna un IoniÅĢÄ Bivol în satul CojuÅna. La 1807 este atestat documentar Constantin Bivol, postelnicel.
Printre deputaÅĢii din Sfatul ÅĒÄrii au fost Constantin Bivol din comuna CosteÅti, jud. ChiÅinÄu Åi Nicolae Bivol din Ialoveni.
Azi, în republicÄ, numele Bivol este purtat de 4469 de persoane, majoritatea fiind din fostul ÅĢinut, apoi judeÅĢul LÄpuÅna.
Maria Cosniceanu, doctor în filologie
FiČi la curent cu ultimele noutÄČi. UrmÄreČte TIMPUL pe Google News Či Telegram!