Timpul Liber

Dicționar de nume: ROBU

Cuvântul comun rob are mai multe sensuri: în Evul Mediu, în Țările Române, era numit rob omul care se afla în dependenţă totală faţă de stăpânul feudal, apoi rob este numit omul care munceşte din greu. În sens figurat, rob i se mai zice persoanei foarte supuse, foarte devotate cuiva (de ex., robul familiei, robul casei). În limbajul bisericesc: robul lui Dumnezeu – credincios, creştin. În sens figurat, rob mai înseamnă şi persoană foarte pasionată de o preocupare copleşitoare, de o obligaţie.

În documentele istorice moldoveneşti, numele Robu apare de la începutul sec. al XVII-lea. Nu putem şti dacă persoanele cu acest nume l-au moştenit de la predecesori care într-adevăr au fost robi şi numele le-a reflectat apartenenţa socială sau li s-a atribuit fiecăruia în parte printr-o oarecare asociaţie, adică prin poreclă. Fiindcă persoanele cu numele Robu din documentele noastre sunt curteni, proprietari de moşii, răzeşi, birnici. Astfel, un Dumitru Robul, atestat în documentele moldoveneşti la 1613, este curtean şi vinde partea sa din moşia Glodeni, ţin. Vaslui, lui

Lazar Drule. Un Miron Robul, atestat la 1619, vinde părţi din Băseni şi din Bălăuţi lui Coman Berchez.
În documentele basarabene, la 1647, un Răzmeriţă, fecior lui Ionaşcu Robul din Drăsliceni, vinde lui Ştefan, armaşul cel mare, părţi de moşie în Drăsliceni. Într-un document de la 1777 se vorbeşte despre o carte de judecată prin care se recunoaşte feciorilor lui Neculaiu Robul, Maria şi Toader, calitatea de moşeni şi răzeşi în moşia Pelpeştilor, de pe Nârnova, la ţin. Lăpuşnei. În Recensământul Moldovei de la 1774 sunt atestaţi Apostol Robul şi Gheorghe Robul în satul Şişcani, Ion Robul în Nisporeni. Toţi sunt în lista birnicilor, deci aveau proprietate, venit şi erau contribuabili.

Numele Robu este atestat în toate teritoriile româneşti şi cu diferite forme derivate. De ex., Roban, Robcea, Robceanu, Robete. La noi este numai forma Robu.

Aşadar, numele Robu provine de la cuvântul rob, care, în afară de sensul lui primar, are în limbă mai multe sensuri, de la care şi după Evul Mediu putea apare numele Robu.

Azi, în republică, numele Robu este purtat de 2234 de persoane.

Maria Cosniceanu,
doctor în filologie

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *