(DIETĂ) Cei mai buni carbohidrați care te ajută să slăbești
Deși în trecut se considera că toți carbohidrații trebuie eliminați din dieta celor care vor să dea jos kilogramele suplimentare, studii relativ recente au demonstrat că există totuși două categorii de carbohidrați: cei care favorizează procesul de slăbire, așadar carbohidrații buni, și cei care favorizează îngrășarea, și anume carbohidrații rafinați.
Specialiștii au constatat că acei carbohidrați buni oferă o senzație de sațietate, ne ajută să ardem mai multe calorii, ne oferă un plus de energie, ne ajută să scăpăm de oboseală și, nu în ultimul rând, mențin creșterea colesterolului sub control. Așadar, nutriționișii susțin că aceștia reprezintă o parte esențială a alimentației noastre de bază.
Acești carbohidrați-minune accelerează metabolismul și ajută organismul să elibereze acizii grași care facilitează arderea grăsimilor, în special pe cele depuse în jurul abdomenului. În general, cerealele și pâinea integrală, leguminoasele și fructele furnizează carbohidrați care pot fi consumați fără probleme în cantități controlate într-o cură de slăbire sănătoasă. Cu toate acestea, în continuare vom prezenta o listă mai detaliată cu alimentele ce au un conținut ridicat de carbohidrați buni, explicând și beneficiile aduse de acestea în cazul curelor de slăbire.
Fasolea, pe lângă faptul că este consistentă, este și nutritivă. Proteinele reprezintă nutrientul cel mai importamt al fasolei și de aceea ea a fost supranumită „carnea săracului”. Nutriționiștii susțin că aceast aliment este un aliat de nădejde în lupta împotriva obezității. Totuși, se recomandă să consumăm doar fasole fiartă în condițiile unei diete și să evităm asocierea dintre fasole și grăsimi.
Cartofii, deși pare greu de crezut, sunt o sursă importantă de proteine și sunt recomandați personelor care vor să dea jos kilogramele în plus. Aceștia au un conținut ridicat de potasiu, vitamina C și carbohidrați sănătoși. Bineînțeles, se recomandă totuși evitarea cartofilor prăjiți; este indicat consumul acestora fierți sau copți.
Orezul integral este mai bogat în vitamine și minerale decât orezul alb și de aceea este mai apreciat în cazul dietelor. Carbohidrații alcătuiesc o cincime din greutatea bobului de orez. Supranumit și „pâinea Asiei”, orezul este baza multor rețete orientale, bucătăria orientală fiind cunoscută pentru alimentația sănătoasă pe care o promovează.
Mazărea este prietena inimii, dar nu numai. Conținând o cantitate însemnată de carbohidrați, aceasta ar trebui inclusă în toate curele de slăbire. Aceasta conține multe vitamine de tip B, zinc, dar și o cantitate însemnată de fibre, ceea ce oferă o senzație de sațietate neobișnuită, acest lucru fiind ideal în cazul persoanelor care vor să reducă numărul porțiilor de mâncare.
Lintea ajută la accelerarea metabolismului și la menținerea senzației de sațietate. Acesta este un aliment foarte concentrat, conținând doar o cantitate mică de apă. Aceasta face din linte o remarcabilă sursă de energie, mare parte din aceasta provenind din proteine și carbohidrați, din moment ce lintea conține sub 1% grăsimi. Bogată în fier și fibră aceasta trebuie inclusă în alimentația persoanelor care se luptă cu supraponderabilitatea.
Fibrele și carbohidrații sănătoși conținuți de alimentele prezentate mai sus cresc nivelul de sațietate, astfel încât sunt trimise către creier impulsuri hormonale, informându-l cu privire la această stare a organismului. Creierul alungă, așadar, senzația de foame și accelerează metabolismul. Considerând aceste demersuri biologice, pierderea kilogramelor în plus ar trebui să fie mult mai ușoară.
sursa: yve.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!