Actualitate

Discuții cu iz de șantaj la Tiraspol: „Presiunile, restricțiile și sancțiunile nu vor merge. Nu există alternativă pentru misiunea de pacificare”

Dupa ce președinta țării, Maia Sandu, a cerut, de la tribuna ONU, retragerea trupelor ruse din Transnistria, așa-zisul ministru de externe de la Tiraspol, Vitali Ignatiev, într-un interviu pentru presa locală, a confirmat încă o dată interesul Rusiei în zonă. Ignatiev a spus că „așa cum a declarat președintele rus, Vladimir Putin, doar Rusia poate fi garant al stabilității în regiune”, transmite Anticoruptie.md.

„Este foarte important ca nimeni să nu-și facă iluzii că acest conflict poate fi rezolvat prin alte metode decât dialogul politic și negocierile. Presiunile, restricțiile și sancțiunile nu vor merge. Nu există alternativă pentru misiunea de pacificare”, a declarat Ignatiev.

În cadrul discursului susținut miercuri, 21 septembrie, șefa statului Maia Sandu a declarat de la tribuna Organizației Națiunilor Unite (ONU), a cerut retragerea completă și necondiționată a trupelor ruse din stânga Nistrului.

Ea a menționat că „singura cale de întregire a țării este dialogul pașnic și respectarea suveranității și integrității teritoriale, iar prezența ilegală a militarilor ruși în regiunea transnistreană încalcă neutralitatea și crește riscurile de securitate”.

În cadrul întrunirii de lucru a Comisiei Unificate de Control, care a avut loc joi, 22 septembrie, și care s-a desfășurat la Bender, delegațiile au continuat discuțiile asupra problemei privind posturile instalate abuziv de către structurile de forță transnistrene.

Delegația Republicii Moldova a reiterat că acestea împiedică libera circulație și periclitează situația în Zona de Securitate, iar Comisia Unificată de Control trebuie să intervină pentru a asigura retragerea posturilor ilegale din perimetrul de responsabilitate a Forțelor Mixte de Menținere a Păcii.

În acest sens, reprezentanții Chișinăului au propus un nou proiect de decizie care să oblige Tiraspolul să se conformeze prevederilor Acordului din 21 iulie 1992 și să renunțe la acțiunile sale unilaterale.

Dezbaterile ce au urmat nu au adus părțile spre consens, fiind luată o pauză pentru consultări suplimentare.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

  1. „Presiunile, restricțiile și sancțiunile nu vor merge. Nu există alternativă pentru misiunea de pacificare”
    Cum trebuie citită corect afirmația de mai sus???
    Maldavani, dacă aveți suficient sânge în instalație (adică determinarea de a face ca lucrurile să se întâmple) nu continuând în ritmul vostru un pas înainte și doi înapoi, noi putem renunța la ruși și misiunea „de pacificare” fiindcă înțelegem care ar fi alternativa și nu ne place (noi vrem doar să facem bani negri cu ajutor rusesc, nu să ne transformăm în niște cadavre vineții de dragul rușilor). Ideea e că ar trebui restricționat drastic tot ce mișcă economic prin transnistria altfel rămâne cum au stabilit rușii.
    Nu-i așa că nu vreți???

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *