Politică

Disidentul de plastilina

Lupu a iesit din haita. Bosumflat ca nu a fost desemnat nici pentru functia de presedinte, nici pentru cea de premier, fostul spicher le-a trantit comunistilor usa in nas. Marian Lupu a plecat din PCRM ieri-dimineata. Inainte de inceperea sedintei in plen, el a anuntat un briefing la Palatul Republicii si a distribuit o declaratie, fara a raspunde la intrebarile jurnalistilor. Ex-presedintele parlamentului a criticat modul de luare a deciziilor in interiorul Partidului Comunistilor si a spus ca nu va inceta sa fie parte activa a procesului politic moldovenesc. Dupa anuntarea declaratiei, Lupu a plecat pe jos de la Palatul Republicii si n-a mai venit la sedinta plenara.

Marian Lupu este primul deputat comunist care recunoaste ca toate invinuirile aduse de catre Vladimir Voronin Opozitiei nu au nicio justificare. In declaratia de presa, fostul fruntas comunist constata urmatoarele: „S-au adus multe invinuiri reciproce, dar nu au fost aduse probe (…) Atat timp, cat probele necesare nu sunt prezentate, consider ca trebuie respectat principiul constitutional, ce se refera la prezumtia nevinovatiei. Si doar o ancheta veritabila si transparenta, cu participarea tuturor partidelor, a societatii civile, a mass-media si reprezentantilor organismelor internationale este in capacitate sa elucideze adevarul”. Marian Lupu mai recunoaste „ca interesul national nu poate fi monopolizat de un singur partid si folosit ca instrument de manipulare, divizand societatea in „patrioti” si „tradatori”, in „statalisti” si „unionisti”. Dar anume aceasta s-a incercat dupa 7 aprilie”.

In declaratia de parasire a PCRM, Lupu atentioneaza „ca utilizarea evenimentului din 7 aprilie ca mesaj electoral este nu doar contraproductiva, ci si primejdioasa pentru ca aduce nu altceva decat aprofundarea dezbinarii societatii”. „Alegerea presedintelui tarii ar fi fost doar o aplanare a crizei politice pentru o perioada foarte scurta si nu o solutie durabila (…) Prin rigiditatea sa, actualul cadru decizional in PCRM face imposibila orice incercare de modernizare a acestei formatiuni dupa cum o cere realitatea”, conchide Marian Lupu. „In situatia data, fiind consumate toate posibilitatile si incercarile de a participa in procesul de luare a deciziilor in partid, realizand pericolul pozitiilor, pe care nu le impartasesc, si fiind constient de eventualele consecinte ale acestui pas, tin sa declar public ca ma retrag din randurile Partidului Comunist din RM”, anunta fostul presedinte al parlamentului.

Primele reactii

„Nu stiu, n-am participat, nu am avut timp sa citesc declaratia”, a comentat Vladimir Voronin plecarea lui Lupu. „Este o pierdere, mai ales ca a fugit intr-un moment critic, fapt ce-i va afecta inceputul carierei politice”, crede Mark Tkaciuk.

Opozitia nu prea crede in sinceritatea lui Marian Lupu si sustine ca acesta a fost impins premeditat de PCRM in tabara democratilor. „Poate ca gestul lui este bun, dar intarziat. Ar putea sa acumuleze tot atat cat si Tarlev”, a spus liderul AMN, Serafim Urecheanu. „Dar daca este un proiect al comunistilor, care impreuna cu PD si PSM, sa reconstruiasca opozitia „constructiva” si sa aduca „voturi de aur”?, se intreaba Urecheanu. „Nu oricine pleaca din PCRM si mai ales cu astfel de declaratii. Sunt doua versiuni: sau Marian Lupu a inteles, in sfarsit, ca ceea ce fac comunistii in aceasta tara se numeste crima, sau el a fost impins, gandit, de PCRM in tabara democratilor”, a declarat Vlad Filat, presedintele PLDM. La randul sau, liderul PL, Mihai Ghimpu, nu crede in cele spuse de Lupu. Potrivit lui Ghimpu, Lupu a fost opt ani la guvernare si trebuie sa-si asume si responsabilitatea pentru aceasta, dar mai ales pentru degradarea democratiei moldovenesti.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *