Cultură

Disputa la Stefan Neaga: dirijori fara licenta?

Marti, la Colegiul de muzica „Stefan Neaga” din capitala a avut loc un spectacol extraordinar de totalizare, sustinut de absolventii institutiei de la specialitatea „Dirijat orchestra de muzica populara”.

 

Toti absolventii au fost acompaniati de catre orchestra institutiei, condusa de prof. Vasile Panainte. La pupitrul dirijoral al formatiei s-au aflat mai multi absolventi ai Catedrei de instrumente populare: Ruslan Bratu, Filip Dumitru, Stefan Otel, Vitalie Ungureanu, Eugen Duminica, Victoria Bocancea s.a. Cei prezenti au admirat evoluarea in scena a mai multor instrumentisti si solisti vocali: Cornel Panainte, Otilia Tinca, Ion Bucur, Vasile Procopciuc, Filip Dumitru, Simion Chiforisin, Alina Munteanu, Dorin Panuta etc.

La sfarsitul spectacolului, prof. Vasile Panainte a constatat ca, din pacate, absolventii specialitatii „Dirijat orchestra de muzica populara” nu-si vor putea lua licenta, deoarece specialitatea, ca si examenul de stat, au fost scoase din programul de studii. Cei care au studiat timp de patru ani profesia de dirijor vor avea inscrisa in diploma specialitatea „Profesor de muzica” sau pe cea de „Artist-instrumentist”. Imediat dupa spectacol, problema a fost pusa in discutie in cadrul unei adunari, la care au participat mai multi invitati – dirijorii Petre Neamtu, Gheorghe Sevcisin, Sergiu Ciuhrii, Ion Dascal, instrumentistii Vasile Iovu, Petru Strelciuc s.a.

Potrivit lui Ghenadie Platon, director adjunct al Colegiului, specialitatea a fost scoasa din nomenclator la toate institutiile medii cu profil muzical. In opinia Alionei Strambeanu, sefa adjuncta a Directiei arte a Ministerului Culturii, este necesar ca specialitatea in cauza sa fie restabilita in nomenclator, desi va fi anevoios deoarece, intre timp, a fost adoptat Codul Invatamantului si R. Moldova a aderat la procesul de la Bologna. Oleg Volontir, sef de sectie la Centrul National de Creatie Populara a precizat ca, in republica, sunt 120 de orchestre de muzica populara, multe dintre care nu dispun de dirijori cu studii speciale. Pe marginea subiectului s-au mai pronuntat prof. univ. Vasile Craciun, dirijorii Petre Neamtu si Gheorghe Sevcisin, prof. Vasile Roscovan, folcloristul Andrei Tamazlacaru s.a., ei pledand pentru reintroducerea in nomenclator a acestei specialitati.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *