ActualitateExterne

dispute politice din cauza conceptului ‘o lună ianuarie fără consum de alcool’ / Macron, cel mai pro-alcool președinte

Ideea de o lună ianuarie fără consum de alcool se află în centrul unei dispute politice în Franţa, după ce peste 45 de profesori cu studii în domeniul adicţiilor au semnat o scrisoare prin care îndeamnă statul să promoveze o lună de abstinenţă, însă lobby-ul pentru alcool spune că ideea nu este în concordanţă cu cultura franceză, relatează The Guardian, citat de news.ro.

Un grup de cadre universitare şi medici de rang înalt care lucrează în domeniul dependenţelor i-au scris ministrului francez al sănătăţii pentru a-i spune că statul nu face destul pentru a avertiza populaţia în privinţa riscurilor legate de consumul de alcool. Prin urmare, spun ei, guvernul ar trebui să sprijine o campanie prin care să încurajeze o lună fără alcool la începutul anului.

Conceptul de „Dry January” (ianuarie pe sec – n.r.), care a început în Marea Britanie în urmă cu 10 ani, a fost introdus în Franţa în 2020 sub numele de “défi de janvier”, adică provocarea lunii ianuarie, fiind promovat de organizaţii caritabile din domeniul sănătăţii. Popularitatea sa a crescut, peste 60% dintre francezi dorind să o încerce în 2024, potrivit unui sondaj BVA pentru Asociaţia Addictions France, însă organismul de stat francez pentru sănătate nu a promovat campania, iar politicienii sunt reticenţi în a se implica.

Universitarii şi medicii au declarat în scrisoarea lor fără precedent că sprijinul statului pentru această iniţiativă ar fi o oportunitate şi un „semnal puternic” care ar „calma” dezbaterea privind consumul de alcool în Franţa.

„Se pare că încrederea în guvern atunci când e vorba de a conduce o abordare politică coerentă şi hotărâtă privind alcoolul s-a erodat grav”, se arată în scrisoare. Este „mai mult decât păcat” că guvernul continuă să păstreze distanţa faţă de versiunea franceză a unei luni ianuarie „pe sec”, spun semnatarii scrisorii.

CEL MAI PRO-ALCOOL PREŞEDINTE

După SUA, Franţa este al doilea mare consumator de vin din lume, iar politicienii francezi ascultă cu atenţie industria vinicolă a ţării, care are 500 000 de angajaţi.

Preşedintele Emmanuel Macron este văzut în Franţa ca fiind cel mai pro-alcool preşedinte de după cel de-al Doilea Război Mondial. El a declrat că bea vin în fiecare zi, la prânz şi seara, şi că o masă fără vin ar fi „puţin tristă”. El a fost filmat anul trecut în timp ce a dat pe gât o sticlă de bere în 17 secunde într-un vestiar de rugby.

Puternicul lobby francez al alcoolului susţine că Franţa este o naţiune care bea în mod tradiţional cu moderaţie, astfel încât o lună ianuarie care să fie lună de abstinenţă ca în Marea Britanie nu este în concordanţă cu cultura sa şi este mai potrivită pentru băutorii de lux din nordul Europei.

Cu toate acestea, cei care militează pentru sănătate menţionează cifre precum cele dintr-un sondaj recent realizat de Liga franceză împotriva cancerului, care a arătat că 70% dintre părinţii francezi nu văd nicio problemă în a le da adolescenţilor lor alcool în timpul sărbătorilor.

UN LOBBY PUTERNIC

Olivier Cottencin, şeful corpului naţional de profesori universitari în domeniul studiilor de dependenţă, care a coordonat scrisoarea, a declarat că este surprinzător faptul că guvernul francez a susţinut o lună fără tutun în fiecare lună noiembrie, dar nu şi o lună fără alcool. El a spus că cercetările ştiinţifice din Marea Britanie în legătură cu o lună ianuarie fără alcool au arătat un impact pozitiv imediat asupra sănătăţii, inclusiv asupra somnului şi a tensiunii arteriale, precum şi un nivel redus de consum de alcool timp de mai multe luni, până în vară. “Vrem să mobilizăm guvernul, pentru că în Franţa ştim că este important ca statul să se implice în prevenţie”, spune Cottencin.

Amine Benyamina, şeful serviciului de psihiatrie şi adicţii de la spitalul Paul-Brousse şi preşedintele Federaţiei franceze pentru studiul adicţiilor, a declarat: “Nu ne dorim o ţară fără alcool, ci o ţară care să fie foarte puternică în ceea ce priveşte explicitarea riscurilor. Riscurile legate de alcool, aşa cum ne incită literatura ştiinţifică să le oferim, nu sunt prezentate în Franţa”.

El a spus că există o reticenţă din partea politicienilor francezi, adăugând: “Nu este vorba doar de guvern, ci de întreaga clasă politică, în toată diversitatea sa, care la unison nu doreşte să abordeze problema alcoolului în Franţa”.

Benyamina a citat cifrele statului potrivit cărora aproximativ 42.000 de decese pe an în Franţa sunt legate de alcool.

O campanie susţinută de guvern privind alcoolul în ianuarie 2023, care arăta oameni ciocnind paharele şi spunând Santé (sănătate), urmată de întrebarea: “Nu este un pic absurd să îi urăm cuiva sănătate cu alcool?” a fost întâmpinată cu obiecţii din partea producătorilor de alcool. Lobby-ul industriei vinului i-a scris lui Macron plângându-se de campanie, spunând că aceasta nu înfăţişa excesul de alcool, ci arăta momente prietenoase, de familie şi nu dădea nicio îndrumare privind consumul în condiţii de siguranţă. Reclama nu a mai fost difuzată.

CE-I DEOSEBEŞTE PE FRANCEZI

Militanţii pentru combaterea dependenţei au declarat că guvernul cedează prea uşor în faţa opiniilor industriei alcoolului, iar organizaţiile de caritate pentru combaterea dependenţei au declarat, de asemenea, că guvernul a evitat campaniile dure privind alcoolul cu ocazia Cupei Mondiale de Rugby.

Bernard Basset, şeful asociaţiei de caritate pentru dependenţe Association Addictions France, a declarat că politicienii francezi nu sunt în pas cu publicul. “Dry January este văzut într-un mod din ce în ce mai pozitiv … Clasa politică nu a înţeles că opinia publică doreşte o schimbare”, spune el.

Aurélien Rousseau, care a fost ministru al sănătăţii înainte de a demisiona chiar înainte de Crăciun din cauza unei legi privind imigraţia, a declarat pentru BFMTV că el personal va fi abstinent în ianuarie şi că a început deja DIN decembrie. Dar, întrebat dacă statul va susţine luna ianuarie fără alcool, el a spus: “Sunt foarte precaut în privinţa ideii ca guvernul să lanseze o campanie care să le spună oamenilor cum să trăiască timp de o lună”. El a spus că guvernul va face o campanie privind alcoolul în 2024 vizând tinerii şi femeile însărcinate.

Krystel Lepresle, de la Vin et Société, care reprezintă industria franceză a vinului, a declarat că nu pare necesar ca statul să susţină activ o lună fără alcool în Franţa, deoarece 90% dintre francezi beau sub limita recomandată de 10 pahare pe săptămână, iar consumul de alcool a scăzut cu 60% în 60 de ani. Ea susţine că francezii au reuşit “să împace plăcerea consumului cu moderaţia”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *