Justiție

DOC. CSP va fi compus din 10 membri în loc de 13. Proiectul de lege elaborat la inițiativa Ministerului de Justiției, care modifică mecanismul de selecție, evaluare și răspundere disciplinară a procurorilor, VOTAT în a doua lectură

Proiectul de lege elaborat la inițiativa Ministerului de Justiției, care modifică mecanismul de selecție, evaluare și răspundere disciplinară a procurorilor, a fost votat în a doua lectură în cadrul ședinței plenare de joi, 20 iulie. Inițiativa legislativă a fost votată în a doua lectură de 54 de deputați, relateză Ziarul de Gardă.

Una din principalele prevederi ale documentului vizează consolidarea independenței Inspecției procurorilor și transferarea acesteia din subordinea Procuraturii Generale (PG) în subordinea Consiliului Superior al Procurorilor (CSP).

Astfel, conform proiectului, va avea loc comasarea Colegiului pentru selecția și cariera procurorilor și a Colegiului de evaluare a performanțelor procurorilor în vederea consolidării mecanismelor de selecție și evaluare a performanțelor procurorilor.

De asemenea, va fi revizuită componența Consiliului Superior al Procurorilor (CSP). Astfel, CSP va fi compus din 10 membri, iar, Președintele CSM, Ministrul Justiției și Avocatul Poporului nu vor mai face parte din componența CSP.

CSP va fi responsabil de organizarea concursului pentru funcția de inspector, care va fi pe un mandat de 6 ani. În același timp, inspectorii vor avea acces la oricare dosar penal aflat în gestiunea procurorului investigat disciplinar.

O altă prevedere ține de răspunderea disciplinară a procurorilor, termenul majorându-se termenul de tragere la răspundere disciplinară a procurorilor la 2 ani, cu păstrarea termenului special de prescripție de 3 ani pentru încălcările de ordin procedural;

„Prezenta lege intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, cu excepția art. I, art. II pct. 12, pct. 22 modificarea de la art. 82 lit. d), pct. 28 și 29, art. III, care intră în vigoare la expirarea a 3 luni de la data publicării prezentei legi”, se precizează în proiectul de lege.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *