Externe

Doi bloggeri condamnați în Cehia pentru discursuri instigatoare la ură împotriva refugiaților ucraineni

Un tribunal din orașul ceh Kladno a condamnat la închisoare doi bloggeri cehi acuzați că au ținut un discurs de ură împotriva ucrainenilor într-un videoclip difuzat public.

Tribunalul din Kladno i-a condamnat pe Patrik Tuschl la 10 luni de închisoare și pe Tomasz Cermak la șase luni. Aceasta a fost cea mai mică pedeapsă posibilă, în acest caz ambii riscând până la trei ani de închisoare.

Sentința a fost pronunțată în aceeași zi în care instanța a început judecarea cauzei. Ambii inculpați, care se aflau încă în arest preventiv, au fost duși la tribunal sub escortă.

În declarația sa privind punerea sub acuzare, Tuschl a spus că nu are nimic împotriva ucrainenilor în general, dar a condamnat, printre altele, acțiunile unor naționaliști ucraineni. El și-a cerut scuze pentru înjurăturile folosite în videoclip. El a adăugat că se simte nevinovat, dar că forma videoclipului a fost nepotrivită.

Cermak i-a spus judecătorului că a făcut o greșeală și a recunoscut, de asemenea, caracterul nepotrivit al discursului.

Acuzația a fost depusă de procurorul de stat pentru defăimare a unei națiuni, rasă, grup etnic sau alt grup de persoane, precum și pentru instigare la ură împotriva unui grup de persoane sau restrângerea drepturilor și libertăților acestora.

Potrivit actului de acuzare, în luna august a acestui an, doi bărbați au difuzat în direct pe rețelele de socializare videoclipuri în care denigrau ucrainenii.

De exemplu, într-unul dintre videoclipuri, ei au făcut apel la o contramanifestație la o adunare a ucrainenilor, Cermak declarând, printre altele: “Ucrainenii încep să se înmulțească aici, demonstrație după demonstrație. Trebuie să acționăm acum sau vom ajunge în iad”.

Videoclipul conține, de asemenea, o serie de remarci disprețuitoare și obscene, numindu-i pe ucraineni “rahat”, “murdar” și altele asemenea.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *