Social

Doi polițiști au fost concediați pentru colaborarea cu forțele transnistrene

Acum zece zile, TIMPUL a scris despre cazul tânărului Alexandru Saposciuc, care a fost reținut în luna septembrie de către polițiștii postului de poliție din satul Mândâc și predat „autorităților transnistrene”. Potrivit unui comunicat difuzat de MAI, prin ordinul ministrului, „s-a dispus concedierea locotenentului-major Dumitru Doineac și a locotenent-colonelului Vitalie Josanu din poliție”.

Totuși, conform ultimelor informații neoficiale, Alexandru Saposciuc, originar din raionul Dubăsari, care a părăsit armata transnistreană acum șapte ani, pentru a se stabili cu traiul în satul Mândâc, raionul Drochia, a fost impus să își continue executarea serviciului militar într-o bază militară din Dubăsari.

Alexandru Zubco, jurist „Promo-LEX”, a menționat că nu se știe cât timp va dura serviciul militar al lui Alexandru Saposciuc, însă „probabil i s-a spus că are de ales între un dosar penal și executarea serviciului militar”, menționând că tânărul capturat de milițienii transnistreni riscă să fie supus torturii și tratamentelor degradante.

Totodată, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a difuzat un comunicat în care precizează că ministerul s-a autosesizat pe marginea cazului lui Alexandru Saposciuc și a dispus declanșarea unei anchete interne la 24 septembrie.

„Conform anchetei, s-au confirmat acțiunile nelegitime și încălcările disciplinare ale șefului de post, ofițer operativ de sector al postului de poliție Mândâc, al Comisariatului de Poliție Drochia, locotenent-major de poliție Dumitru Doineac și a comisarului adjunct, șeful poliției ordine publică a CPR Drochia, locotenent-colonel de poliție Vitalie Josanu”, se menționează în comunicat.
Ulterior, materialele anchetei interne au fost transmise organelor de anchetă penală.

Tinerii din RMN fug de „înrolarea” în structurile militare ale regiunii separatiste

Totodată, cazul tânărului Saposciuc, care „a dezertat” din presupusa armată transnistreană, nu este unul singular, deoarece sunt mulți cei care fug de așa-zisa armată a regiunii, întrucât tinerii sunt supuşi muncii forţate, bătuţi și nevoiți să reziste în condiții inumane.

„Tinerii recruți sunt în armata transnistreană pe un termen de 18 luni, iar până la 6-7 luni tinerii sunt amenințați, impuși să stoarcă bani și bunuri sau nevoiți să părăsească unitatea militară ca să cumpere băuturi, țigări și să le aducă înapoi în cazarmă. Dacă n-au bani, iarăși sunt bătuți și sunt puși în situația să ceară de la rude”, a spus juristul.

Mai mult, aşa-zisa armată din regiune recrutează chiar şi tineri bolnavi sau tineri care au în întreţinere copii minori sau părinţi invalizi.
Datele arată că tinerii care evită înrolarea în aceste structuri sunt sechestraţi la posturile vamale de control și condamnaţi de către autorităţile neconstituţionale la închisoare de până la doi ani sau li se aplică amendă în mărime echivalentă cu 600 de dolari americani. În aceeaşi situaţie se află şi persoanele care, din convingeri religioase, pacifiste, umanitare, etice, morale sau din alte motive, nu pot îndeplini serviciul militar.

Tinerii din RMN sunt urmăriți de milițienii transnistreni

De asemenea, juristul „Promo-LEX” a explicat că asociația a făcut de nenumărate ori apel către autorităţile constituţionale de la Chişinău, cerând să fie asigurată protecţia drepturilor recruţilor din regiune, să se investigheze modul în care tinerii sunt racolaţi şi înrolaţi în cadrul acestor structuri ilegale şi să fie trase la răspundere persoanele vinovate.

Conform reprezentanților „Promo-LEX”, la începutul lunii octombrie, în RMN a început cea de-a doua campanie de înrolare a tinerilor cu vârsta cuprinsă între 18 şi 27 ani în structurile paramilitare. Astfel, din noiembrie, tinerii rezidenţi din raioanele de est vor fi „citaţi” şi „înrolaţi” în pretinsa armată transnistreană și vor fi obligaţi să depună jurământ unui regim anticonstituţional.

„Deși campania de înrolare durează până la 31 decembrie, tinerii care nu se prezintă la așa-numitele comisariate militare sunt dați în căutare pe parcursul întregului an. Apoi, dacă sunt prinși la posturile vamale de miliție, sunt reținuți și duși la unitatea militară, fiind impuși să dea jurământul, iar peste o săptămână-două se anunță rudele despre locul aflării tânărului”, a spus Alexandru Zubco.

Anatolie Munteanu, avocat parlamentar și directorul Centrului pentru Drepturile Omului, susținea că „reţinerea pe teritoriul din partea dreaptă a Nistrului a cetățenilor moldoveni şi transferarea lor în custodia organelor de drept din regiunea aflată sub controlul administraţiei de la Tiraspol, unde oamenii sunt torturaţi şi supuşi relelor tratamente, iar organele de drept ale R. Moldova nu au acces să monitorizeze aceste cazuri, constituie o încălcare gravă a legislaţiei şi a drepturilor omului”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *