Actualitate

Doi ruși au folosit o companie offshore pentru a împrumuta 5 mil de euro unei fabrici de vin din Chișinău/ RISE

Miza unei astfel de tranzacții ar fi spălarea de bani, susțin experții consultați de RISE. Conectați la piața alcoolului din Federația Rusă și Transnistria, în ultimii ani, rușii și-au mutat în paradisuri fiscale mai multe afaceri, inclusiv pe cea din Republica Moldova.

Investitorul rus

Combinatul de Vinuri Spumante şi de Marcă din Chişinău „Vismos” SA a fost privatizat la începutul anilor 2000. Atunci, pentru 1,4 milioane de dolari, statul a cedat unei companii din Federația Rusă pachetul majoritar de 99,96% din acțiuni.

Proprietar al vinăriei a devenit astfel Torgovîi Dom Aroma, o societate pe acțiuni de tip închis care reunește un conglomerat de firme implicate în comerțul cu băuturi spirtoase. În 2015, Aroma a intrat în Top 20 cei mai mari importatori de alcool și se numără printre principalii distribuitori pe piața rusească.

În spatele Torgovîi Dom Aroma se ascund, prin intermediul unei rețele de companii, frații Pavel și Valeriu Zadorin. Originari din Kârgâstan, cei doi își derulează afacerile mai ales în Federația Rusă, figurând ca acționari sau directori în zeci de firme active pe piața imobiliară sau pe cea a alcoolului.

Creditorul, creat de Mossack Fonseca

La trei ani de la privatizare, Vismos a încheiat un contract de credit cu Palmer Equities Ltd, un offshore din Insulele Virgine Britanice (BVI). În următorii ani, fabrica din Chișinău a semnat încă două acorduri similare cu aceeași companie. Astfel, suma totală împrumutată de la offshore se ridică la 5,4 milioane de euro.

Vladimir Zviaghin, directorul Vismos: Am luat, și ce? E treaba noastră personală de unde să luăm și de unde să nu luăm. Voi mai bine v-ați ocupa cu alte întrebări – să lăudați țara cât e de bună și frumoasă, ca să vină turiștii, dar nu să răscoliți acolo unde nu trebuie. De această întrebare se ocupă Banca Națională și instituțiile specializate.

Palmer Equities Ltd a fost înregistrată de casa de avocatură Mossack Fonseca în 2002. Trei ani mai târziu, offshore-ul a fost preluat, cu cote egale de participare, de două companii din Cipru – Busson Ltd și Serilnit Ltd.

Documentele #PanamaPapers arată că beneficiari reali ai Busson Ltd sunt frații Pavel și Valeriu Zadorin. Restul acțiunilor la Palmer Equities Ltd, deținute de Serilnit, au ajuns pe mâna lui Grigorij Kail, cetățean german stabilit în Hong-Kong.

Conexiuni transnistrene

Înainte să devină proprietarii Vismos, frații Zadorin făceau afaceri și pe piața alcoolului din stânga Nistrului. Compania acestora, Torgovîi Dom Aroma, a fost, în prima jumătate a anilor 2000, distribuitoarea exclusivă a produselor Kvint pe teritoriul Federației Ruse.

Relația celor doi frați cu renumita fabrică de coniac nu s-a limitat doar la distribuție. În 2002, aceștia intră în acționariatul Kvint-Market, o companie transnistreană în care fabrica Kvint deținea 50%.

Ulterior, întregul pachet de acțiuni al Kvint-Market a ajuns în proprietatea Aromatnîi Mir SA (Lumea Aromelor – trad. din rusă – n.r.), o companie rusească controlată tot de frații Zadorin, prin intermediul societății pe acțiuni de tip închis Forest-4 SA.

În 2006, Aromatnîi Mir a vândut compania Kvint-Market unui offshore din Insulele Virgine Britanice – Billings Ltd, care a figurat printre co-fondatorii Forest-4 SA. Conversațiile registratorilor de la Mossack Fonseca publicate în #PanamaPapers arată că Billings Ltd a fost lichidată în 2008.

Citiţi AICI continuarea investigaţiei RISE. 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *