Dominoul mafiot de la FIFA cade piesă cu piesă: Dezvăluirile milionarului excentric Chuck Blazer despre mita din fotbal
Aceste dezvăluiri ale lui Blazer, publicate miercuri de justiţia americană, datează din 2013, atunci când a fost inculpat pentru extorcare şi corupţie. Publicarea acestor dezvăluiri arată o cu totul altă amploare a fenomenului, în momentul în care Federaţia Internaţională de Fotbal (FIFA) traversează o criză fără precedent.
Fost membru al comitetului executiv al FIFA din 1996 şi până în 2013 şi mult timp secretar general al Concacaf (Confederaţia America de Nord, Centrală şi Caraibe), din 1990 până în 2011, Blazer a pledat vinovat în 2013 pentru acuzaţiile de extorcare, transfer fraudulos de bani, spălare de bani şi evaziune fiscală.
Miliionarul bărbos şi excentric a dezvăluit culisele atribuirii a două ediţii ale Cupei Mondiale în ceea ce constituie prima mărturie a unui înalt responsabil al FIFA asupra unor practici obscure ale forului conducător al fotbalului.
"În perioada în care am lucrat pentru FIFA şi Concacaf, am comis împreună cu alte persoane cel puţin două acte de extorcare", a declarat Blazer care de atunci a fost eliberat pe cauţiune şi cooperează cu anchetatorii.
"Am acceptat împreună cu alte persoane, în 1992 sau în jurul acestei date, să facilitez acordarea de mită pentru selecţionarea ţării gazdă a Cupei Mondiale din 1998", a recunoscut Blazer, în vârstă de 70 de ani.
"Complicele N.1".
Într-un alt document publicat miercuri, justiţia americană a precizat că Blazer a fost invitat în Maroc de către comitetul de către comitetul local de candidatura împreună cu cel care este desemnat de justiţia americană sub numele de "complicele N.1".
"Blazer era prezent atunci când un reprezentant al comitetului marocan de candidatura a oferit mită complicelui N.1 în schimbul votului sau pentru Maroc la alegerea ţării gazdă pentru Cupa mondială din 1998. Conspiratorul N.1 a acceptat mită", se arată în document.
Organizarea Cupei mondiale 1998 a fost în cele din urmă încredinţată Franţei, în iulie 1992, singură contracandidata a Marocului. Franţa a câştigat cu 12 voturi la 7.
Scenariul s-a repetat pentru Cupa mondială 2010, disputată de Egipt, Maroc şi Africa de Sud, dar Blazer, intrat între timp în Comitetul Executiv al FIFA, a fost de această dată unul dintre beneficiarii direcţi ai mitei.
"Începând cu 2004 şi până în 2011, eu şi alţi membri ai comitetului executiv al FIFA am acceptat mită în vederea desemnării Africii de Sud că ţară organizatoare a Cupei mondiale 2010", a declarat acesta, în faţă anchetatorilor americani.
Justiţia americană îl suspectează pe Jack Warner, fost preşedinte al Concacaf, că a primit 10 milioane de dolari în schimbul a trei voturi în favoarea Africii de Sud în cadrul votului pentru atribuirea Mondialului 2010.
Africa de Sud a recunoscut că 10 milioane de dolari au fost vărsate în contul fotbalului caraibian, dar a invocat fraternitatea pan-africană şi a negat ideea unei mite.
La rândul sau, poliţia australiană a precizat joi că anchetează o deturnare de fonduri în cadrul candidaturii Australiei la Mondialul 2022, atribuit Qatarului.
Preşedintele Federaţiei australiene de fotbal, Frank Lowy, a apreciat că procesul de desemnare a ţării organizatoare "nu a fost curat" şi l-a acuzat pe Jack Warner că a deturnat o importantă donaţie australiană.
"Niciun reproş"
Potrivit presei americane, şeful FIFA, care a anunţat marţi seară că va renunţă la mandat, este şi el în colimatorul justiţiei americane.
New York Times scrie că autorităţile "speră să obţină cooperarea unor responsabili din FIFA inculpaţi" pentru corupţie pentru a strânge latul în jurul lui Sepp Blatter. Şi ABC News vorbeşte despre o anchetă a FBI care îl vizează direct pe Blatter.
Jerome Valcke, secretar general al FIFA şi mâna să dreapta, este suspectat că ar fi implicat în vărsarea a 10 milioane de dolari în conturi gestionate de Jack Warner.
Valcke a spus că nu are să-şi facă "niciun reproş".
Piesele dominoului
Sepp Blatter era denumit "Don Mafia" pentru aroganţă să şi mâna de fier cu care a condus timp de 18 ani "bastionul" sau FIFA, folosind metode şi chiar şi replici din celebra serie de filme "Nasul", după cum spune Alexandra Wrage, fost membru în comitetul internaţional de guvernanţă a FIFA, la televiziunea CBS.
În timpul anchetei americane, foşti membri ai FIFA au pledat vinovat, alţi inculpaţi arestaţi în SUA colaborează deja cu justiţia în timp ce şapte responsabili reţinuţi în Elveţia vor fi extrădaţi, fie pentru a fi incitaţi să colaboreze fie pentru a da socoteală în faţă autorităţilor americane.
"Presiunea e mare asupra lor pentru a colabora sau a aduce dovezi care să îi disculpe sau să le uşureze pedeapsa, spune John Lauro, fost procuror în Brooklyn, districtul unde 14 responsabili şi parteneri ai FIFA au fost puşi sub acuzare.
"Este fără nicio îndoială o reacţie în lanţ care se va produce, cu primele două piese de domino care sunt fraţii Warner (băieţii fostului vicepreşedinte al FIFA Jack Warner). Apoi, plecând de aici, au prins piesă următoare, care este Charles Blazer, şi au folosit elementele reunite de la Warner împotriva lui Blazer şi aşa mai departe, aşa cum se procedează cu alte organizaţii de criminalitate organizată", a adăugat acesta.
"Toate piesele dominoului vor cădea rapid", crede Andy Spalding, profesor de drept la universitatea Richmond (Virginia).
"Acum, că unii au pledat vinovat şi cooperează, pare inevitabil că Blatter să fie implicat, la rândul sau", a precizat acest specialist în corupţie internaţională.
Experţii se aşteaptă să vadă rapid un act de acuzare pe numele lui Sepp Blatter.
Dar şeful FIFA ar putea să ofere şi el informaţii substanţiale legate de firmele care au dat mită, cine o primea sau care erau voturile cumpărate.
Potrivit lui Spalding, "dacă va coopera, totul va cădea, toate piesele dominoului se vor prăbuşi".
sursa: hotnews.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!