Justiție

Dosarul „Frauda Bancară”: Procurorii anticorupție acuză avocații lui Plahotniuc de tergiversarea procesului care are loc în lipsa învinuitului

Procurorii anticorupție acuză avocații fostului lider democrat Vladimir Plahontiuc de tendințe de tergiversare a examinării demersului privind finalizarea urmăririi penale în lipsa învinuitului în dosarul denumit generic „Frauda Bancară”. Procuratura Anticorupție (PA) reamintește că la 22 august a înaintat un demers judecătorului de instrucție din cadrul Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, prin care a solicitat acordul pentru finalizarea urmăririi penale, în lipsa învinuitului Vladimir Plahotniuc, transmite Jurnal.md.

Pe acest caz, a fost sesizată Curtea Constituțională (CC) printr-o cerere a avocaților, privind ridicarea excepției de neconstituționalitate a noilor prevederi introduse recent în Codul de procedură penală, care permit finalizarea urmăririi penale în lipsa învinuitului, iar la 29 septembrie 2022 Curtea a declarată inadmisibilă sesizarea nominalizată.

În consecință, au avut loc 6 ședințe de judecată, unde au fost înaintate, de către partea apărării, noi cereri de ridicarea a excepției de neconstituționalitate, cereri de recuzare, cereri de strămutare a cauzei, ori cereri de amânare a ședințelor de judecată, iar procurorii au pledat constant pentru respingerea cererilor respective.

Procurorii informează că ultima ședință de judecată a fost amânată din motivul neprezentării avocatului, astfel, a fost solicitată desemnarea unui avocat din oficiu, pentru a putea continua examinarea demersului în ședința fixată la 17 noiembrie 2022, ora 15:30.

Vă amintim că, în cadrul acestui episod pentru care s-a solicitat acordul în vederea finalizării urmăririi penale, Vladimir Plahotniuc a fost pus sub acuzare pentru crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie și spălarea banilor.

Episodul incriminat acestuia are ca referință perioada anilor 2013-2015, atunci când învinuitul a primit în conturi, prin intermediul companiilor rezidente fondate de Ilan Șor prin persoane interpuse, mijloace financiare în sumă de peste 39 milioane de dolari SUA și 3.5 milioane Euro, care aveau ca origine, credite bancare obținute fraudulos de la BC „Unibank” SA, BC „Banca Socială” SA și BC „Banca de Economii” SA.

În cadrul acestei cauze penale a fost aplicat sechestru pe bunuri a cărui beneficiar efectiv este Vladimir Plahotniuc în valoare totală de mai mult de un miliard de lei.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *